Дилма Русеф: Нямам ни най-малко намерение да подавам оставка

Временно отстраненият от длъжност бразилски резиент Дилма Русеф е категорична, че няма да се оттгели от президентския пост и да подаде оставка. Това е заявила тя пред телевизионния канал SBT, цитиран от ТАСС.

"Нямам ни най-малко намерение да подавам оставка. Няма да им правя (на политическите си пртивници - бел.ред.) такъв подарък.

И преди Русеф е заявявала категорично намерението си да се бори за поста си. "Молиха ме, уговаряха ме, заплашваха ме, целейки доброволно да напусна поста. Но никога няма да направя това, знаете ли защо? Защото народът ми даде 54 милиона гласа", категорична е Русеф.

При това все още официалният бразилски президент отбелязва, че при евентуалното си завръщане на поста тя има намерение да проведе всеобщи предсрочни избори и мащабна политическа реформа, която да намали броя на партиите в страната.

На 10 август бразилският сенат гласува в полза на удължаване на импийчмънта на Русеф. В полза на това решение гласуваха 59 сенатори, а против бяха 21. В близките дни горната камара отново ще анализира аргументите, с които бе отстранена Русеф и ще изслушат тезите на привържениците и противниците на бразилския президент.