Ренци,Меркел и Оланд обсъждат курса на Европа след Брекзит

Очаква се да бъде обсъдена и идеята за създаване на европейска гранична полиция, която да започне работа до края на годината, заради мигрантския поток

Матео Ренци, Ангела Меркел и Франсоа Оланд се срещат днес, за да обсъдят курса, по който ще поеме Европа, след решението на Великобритания да напусне ЕС, съобщава БНТ, позовавайки се на информация от италианската преса. Италианският премиер Ренци, който е домакин на разговорите, се спря на място, натоварено със символи - остров Вентотене. Преди повече от 70 години, там е написан "Манифеста от Вентотене" - един от текстовете, сложили начало на идеята за европейски федерализъм.
Европейските лидери се срещат на мястото, където някога режимът на Мусолини изпраща на заточение политическите си опоненти. На остров Вентотене през 40-те години на миналия век, журналистът Алтиеро Спинели, прекарва години в затвора "Санто Стефано", защото се осмелил да критикува Дучето. Докато е там, тайно пише своите идеи за свободна и единна Европа върху цигарени хартийки. Целта на днешната среща е да се покаже европейско единство.

Очаква се останалата част от срещата Меркел-Ренци-Оланд, да се проведе на борда на самолетоносача "Гарибалди". Корабът също не избран случайно - той е флагман на европейската мисия "София" в Средиземно море, с която съюза се опитва да пресеча трафика на мигранти.

Мерките за сигурност на италианския остров са завишени.

Думата "сигурност" е водеща по време на днешната среща. Лидерите на Германия, Италия и Франция трябва да обсъдят бъдещето на Съюза, след напускането на досегашната трета сила - Великобритания. Ренци и Меркел имат разминавания по въпроса кога да се случи това, но според анализатори, италианският премиер в крайна сметка ще се съобрази с германския канцлер. В замяна, Ренци ще поиска финансова инжекция за италианската икономика, която е силно разклатена.

Очаква се да бъде обсъдена и идеята за създаване на европейска гранична полиция, която да започне работа до края на годината. Меркел, Ренци и Оланд вероятно няма да вземат решения, защото в средата на септември в Братислава, предстои среща на върха на ЕС.