Над 20 от жертвите на взрива на сватба в Турция са деца

Най-малко 22-ма от общо 53-мата загинали в резултат от съботния атентат срещу кюрдска сватба в южния турски град Газинтеп са деца на възраст под 14 години, съобщава агенция "Ройтерс", цитирайки правителствени източници.

От изказване на турския президент Реджеп Ердоган стана ясно, че за атаката е отговорно дете на възраст между 12 и 14 години, което според събраните по случая доказателства е било вербувано от "Ислямска държава".

Първоначалните данни за 51 жертви, без да се брои нападателят, са били коригирани, като броят на вече е 53, твърди от своя страна ТАСС.

Разледващите съобщават за намерена на мястото на взрива самоубийствена жилетка, която е била пълна с експлозиви. Кървавият акт е един от най-смъртоносните от серията терористични атентати, които разкъсват Турция през последната година.

Властите в Турция заявяват, че за атентата носи отговорност "Ислямска държава". Терористичната организация често осъществява подобен род атаки срещу кюрдското население в южната ни съседка, като целта е да бъде разпалено етническо напрежение. Най-тежкото подобно нападение беше през миналия октомври, когато атентатор-самоубиец се взриви, убивайки над 100 човека на прокюрдски митинг в Анкара.

По информация на частната информационна агенция "Доган"44 души от общо 53-мата загинали вече са идентифицирани. Според очевидци на инцидента сред жертвите е имало и 3-месечно бебе.

От прокюрдската "Демократична партия на народите" съобщават, че младоженецът е бил техен член. Той е и сред ранените от взрива, но булката не е пострадала. Според "Доган" младоженците са роднини, преселили се в Газинтеп от югоизточната турска провинция Сиирт.