Тръмп с преднина пред Клънтън, сочи проучване на Los Angeles Times

Противно на редица проучвания от последните седмици, републиканският кандидат за президент - милиардерът Доналд Тръмп води на съперника си за президентския пост от демократическата партия - Хилъри Клинтън, сочи проучване на американското издание Los Angeles Times.

Покачването на обществената подкрепа за Тръмп идва на фона на рязкото спадане на рейтинга му в началото на август, причинени от редица трусове в щаба му и изказвания на самия Тръмп, сметнати за неподходящи. Допълнителен отлив на подкрепа за милиардера и респективно покачване на рейтинга на бившият държавен секретар и първа дама Хилари Клинтън донесе считаната за успешна, въпреки скандалите, с които бе съпътствана, национална конвенция на Демократическата партия.

Според проучването на калифорнийския вестник, считано към 21 август, Тръмп се радва на 45% обществена подкрепа срещу 43% за Клинтън. Резултатите опровергават редица проучвания от пооследните дни и седмици, които почти без изключение поставят Клинтън в лидерска позиция с голяма преднина пред претендента си. От Los Angeles Times твърдят, че тяхното проучване е направено с различна и, според тях, по-точна методика.

Забелязва се и сериозна мобилизация на републиканските избиратели, 83% от които са готови да гласуват за Тръмп. Разликата по този показател на републиканския кандидат и опонента му от Демократическата партия Хилари Клинтън обаче е минимлана - 83 на 82 процента в полза на Тръмп.

Според изданието промяната в обществените настроения в полза на Тръмп са резултат на сериозните промени в предизборния щаб на милардера, които той направи през изминалата седмица. Тогава бе отстранен ръководителят на кампанията Пол Манафорт след като се разбра, че в миналото е работил за проруски фигури в раздираната от вътрешни противоречия Украйна, която САЩ официално подкрепя в претенциите ѝ против Руската федерация.