Правителството в Ирак екзекутира 36 члена на ИД

След атентатът в Багдад, който отне живота на повече от 300 души през юли, премиерът Хайдер Ал-Абади заяви, че иска да ускори екзекуциите на затворници, обвинени в тероризъм

В Ирак обесиха 36 мъже, осъдени на смърт през февруари, за масово убийството извършено през 2014г. на военни, от бивша американска база в близост до Тикрит, съобщава Би Би Си.

Гневът, след бруталните убийства на кадетите, предимно шиити, спомогна за мобилизирането на шиитските милиции в Ирак в борбата им срещу ИД.

Екстремистите публикуваха снимки и видео записи на клането през 2014 г., а масовите гробове бяха открити година по-късно, когато иракските правителствени сили успяха да си върнат контрола над района. В един от масовите гробове властите откриха повече от 400 тела.

"Екзекуциите на 36 осъдени за престъплението в Speicher, бяха извършени тази сутрин в затвора Насирия," заяви говорител от кабинета на губернатора на провинция Насирия.

Говорителят заяви, че министърът на правосъдието Хайдар ал-Замили е присъствал на екзекуцията.

 

След бомбения атентат в Багдад, който отне живота на повече от 300 души през юли, премиерът Хайдер Ал-Абади заяви, че иска да ускори екзекуциите на затворници, обвинени в тероризъм.

Екзекутираните, за които се смята, че всички са иракски граждани, бяха осъдени на смърт през февруари.