Фантастична Мирела Демирева спечели сребърен медал

Българката Мирела Демирева спечели сребро в скока на височина на олимпийските игри в Рио

26-годишната софиянка изравни личния си рекорд в дисциплината със 1.97 метра, осигурявайки си второто място в крайното класиране.

Отличието е първо за страната в олимпийския турнир по лека атлетика през последните 16 години. Мирела Демирева, състезателка на Атлетик София, е европейска вицешампионка в дисциплината през 2016 година.

„Още ми е трудно да си събера мислите. Ужасно много исках медал. По едно време много се бях притеснила. Много съм щастлива, това е толкова чакан момент. Знаех, че трябва да скоча 197 от първия опит. Знаех, че медалите ще се раздават на 2 метра. Докрай се борих за златния медал. Не допуснах нито за миг да се разконцентрирам“, сподели Демирева след успеха.

„Голяма емоция, голям стрес! Костваше ми много, но толкова обичам това, което правя, че това е нищо. На толкова много хора искам да благодаря. На семейството ми, на моя треньор, на хората, които ме вдигнаха от контузията. На федерацията, откъдето ми помагаха да стискам зъби в Холандия. Предполагам, че родителите ми са на седмото небе. Не съм се чула още с тях. Излезнах за медал“, разкри Мирела Демирева.

Първа в скока на височина в Рио стана Рут Бейтия от Испания с опит от 1.97 метра. 37-годишната Бейтия е най-възрастната олимпийска шампионка в скока на височина. Испанката е бронзова медалистка от световното първенство през 2013 година, както и трикратна европейска шампионка. На трето място се нареди Бланка Влашич. Най-добрият опит на хърватката също е 1.97 метра. 32-годишната Влашич има два златни медала от световни първенства (2007 и 2009 година), както и сребърен медал от олимпиадата в Пекин през 2008 година.

Скок на височина, жени:

1. Рут Бейтия (Испания) 1.97 метра

2. Мирела Демирева (БЪЛГАРИЯ) 1.97

3. Бланка Влашич (Хърватия) 1.97

Ето кратката биография на момичето, което сбъдна своите мечти.

Мирела Демирева е родена е на 28 септември 1989 г. в семейството на лекоатлети. Баща ѝ е европейски шампион за юноши на 400 метра бягане с препятствия (1981). Майка ѝ Валя е част от българската щафета 4 х100 метра, която се класира 4-та на Световното първенство по лека атлетика в Рим през 1987 г. и 5-та на Олимпийските игри в Сеул през 1988 г.

Началните си стъпки в леката атлетика Мирела прави в ранна детска възраст. Пръв треньор от онези времена е Антон Бонов, след него се подготвя при Румяна Ценова, а след това и при Любомир Запрянов.

От 2004 г. Демирева се подготвя при треньорката в скок на височина Лиляна Видева.

През 2009 г. стара контузия в глезена довежда до счупване на парченца от едната става, което е в основата на неуспешното представяне на европейското за кадети в град Каунас, Литва. Оперирана е още същата година и следва период на продължително и тежко възстановяване продължило осемнадесет месеца.

Спортен мениджър на Демирева е холандецът Щефан Крейкамп. От 2014 година тя се подготвя под ръководството на  друго „лале“ Рини ван Лееуин. Съвместната им работа дава резултат по-рано през тази година, когато Мирела завоюва сребърния медал от Европейското първенство в Амстердам. 

Така всички пътища стигат до Рио, където скачачката ни прави състезанието на живота си и след безпогрешен опит на 197 см. се окичва със сребърния олимпийски медал.

 Успехи в скока на височина

2006 г. — балканска шампионка за младша възраст в Истанбул, Турция;

2007 г. — бронзов медал на Световното първенство по лека атлетика за девойки в Хенгело, Нидерландия;

2008 г. — сребърен медал на Световното първенство по лека атлетика за девойки в Бидгошч, Полша;

2008 г. — балканска шампионка за девойки в Бурса, Турция, но не успява да спечели олимпийска квота за игрите в Пекин през 2010 г.;

2009 г. — седмо място със 183 см на европейското за кадетки под 23 години в Каунас, Литва;

2011 г. — златен медал на международния турнир по лека атлетика в Люксембург (най-добър опит на 185 см).

2012 г – осмо място от Европейското първенство

2013 г – седмо място от Европейското първенство в зала

2016 г – сребърна медалистка от Европейското първенство в Амстердам

2016 г- сребърна медалистка от Олимпиадата в Рио!


"Фантастична, страхотна, великолепна Мирела Демирева. Много вярвах в нея, защото гледах и състезанието в Амстердам, когато бе на косъм от титлата", заяви министър Красен Кралев след награждаването на Мирела.

"Това, че имаме два медала не трябва да ни успокоява. Българският спорт е в криза и много малко наши спортисти имат сили да се борят за медали. Едно или две отличия няма да решат проблемите. Трябва коренна реформа. За това работим с моя екип от самото начало. Внесохме и нов закон с който вярваме, че ще решим част от проблемите. Сега в пленарна зала ще се види кой какво отношение има към спорта", допълни той.

"Още по-ценно е, че взехме медал в атлетиката, защото към царицата винаги има особено отношение. Искам да подчертая отличното представяне на атлетиката в Рио. Три финала. Една невероятна Ивет Лалова, която отново е сред елита. Тихомир Иванов, който има невероятно бъдеще. Радостен съм", каза още Кралев.

"Имахме много тежка олимпиада. Бяхме на косъм от два медала в борбата. Моите адмирации към всички, които спечелиха квоти, защото това е не по-малък труд", каза още министърът на спорта.

Президентът Росен Плевнелиев подари на Мирела Демирева знамето, с което е бил на три олимпиади - в Лондон, Сочи и Рио.

"Тя го заслужава. Честита ни обща радост. Пред очите ми една изключителна българка спечели медал. Дано тази победоносна серия не спре. Утре ни чака още един ден, в който имаме шанс да спечелим отличие. И успехът може да бъде на наша страна", допълни той.
"Когато се бориш докрай, успехът винаги идва. Поздравявам тази изключителна спортистка. Скочи толкова високо. Ще ми се всички да имаме нейната амбиция и да скочим толкова, колкото нея", обясни още президентът.