Турция и Израел подписаха споразумение

Парламентът на Турция ратифицира споразумението за нормализиране на отношенията с Израел

Парламентът на Турция ратифицира споразумението за нормализиране на отношенията с Израел, което беше сключено миналия месец и сложи край на шестгодишния разрив между двете страни, предаде Асошиейтед прес.


От общо 228 гласа има: одобрение - 209, против - 16, въздържали се - 3. Няма невалиден или празен вот. Проектът е одобрен и приет, прочете решението на пленарната зала председателят на турския парламент Айше Нур Бахчекапалъ.

Разривът между Турция и Израел настъпи през 2010 година, след като израелски командоси нападнаха турски кораб с хуманитарна помощ, опитващ се да пробие блокадата около ивицата Газа, и убиха 10 турски активисти.

Влизането в сила на споразумението, което е одобрено от израелското правителство, открива пътя към възстановяване на пълни дипломатически отношения между двете страни. То предвижда Израел да изплати на Турция компенсации за жертвите от 20 млн. долара в срок от 25 дни.


Предстои и двете страни да назначат посланиците по силата на споразумението, което дава перспективата за доходоносни средиземноморски газови сделки, посочи Бурхан Кузу, председател на парламентарната конституционна комисия и депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР):
"Не мисля, че ще има проблем по време на изпълнението на сделката - Израел е зависим от защитата на Турция; Израел не може да си позволи да застане срещу Турция и то в район, заобиколен от арабски и ислямски страни. Второ -  има природни ресурси в Средиземно море, с които Израел се занимава, а ние искаме да бъдем част от сделките. Защото най-краткият и безопасен маршрут за транспортиране на природен газ за Европа е през Турция".