Комисия от САЩ проучва обвиненията срещу Гюлен

Разследването се случва броени дни преди предстоящото посещение на американския вицепрезидент Джо Байдън

Министерството на правосъдието на САЩ ще изпрати свой екип, през идните дни в Турция, който да проучи твърденията на турското правителство за престъпна дейност на Фетхуллах Гюлен, заяви служител от администрацията на Обама пред американската агенция Блумбърг.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган настоя САЩ да екстрадира 75-годишният мюсюлмански проповедник, който живее в Пенсилвания, след неуспешния опит за преврат през юли.

Ердоган обвинява именно Гюлен за организатор на преврата.

Макар Турция многократно да отправи обвинения срещу Гюлен за опита за сваляне на правителството, и вкара в затвора хиляди предполагаеми негови последователи и съюзници на територията на страната – така и не представени официално доказателства за това пред САЩ. Реджеп Ердоган персонално е настоявал пред американският президент Обама, за екстрадацията на  Гюлен. Според него всичко свързано с неговия враг - училища, благотворителност и бизнес е терористична дейност. Администрацията на Обама обаче очаква от турските власти конкретни доказателства.

Съобщението, че правосъдното министерство на САЩ ще изпрати в Турция екип, за да проучи случая с Гюлен, е за да убеди Ердоган, че американското правителство приема отговорно искането на Турция и се случва  броени дни преди предстоящото посещение на американския вицепрезидент Джо Байдън. Очаква се искането за екстрадицията на Гюлен да бъде обсъдено и с Байдън, по време на визитата му на 24 август.

 

Гюлен, който някога бе близък другар на турския държавен глава, отрича отправените му обвинения.