Народният театър има нов директор - актьорът Мариус Донкин

Актьорът от трупата на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин е единственият, който се е класирал за финалния кръг на конкурса за директор на театъра, съобщава прецсентърът на културното ведомство. Назначението все още обаче не е формализирано, тъй като министърът на културата Вежди Рашидов, който има правомощията да назначи Донкин на директорския пост, е в отпуска.

Другият желаещ, Григор Антонов, не е успял да събере необходимия минимум от 506 точки, поради което не се класира в проведения конкурс.

Третият кандидат, режисьорът Бойко Богданов, не се явил на прослушването. Според него от културното министерство не са му казали датата, на която ще се проведе конкурса. Богданов твърди, че я е научил от медиите, но от министерството категорично отричат това.

Артистът е известен със своите роли в "Златният век", "Петимата от Моби Дик" и др. Роден е във Варна на 13 февруари 1950 г. През 1971 г. завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност актьорско майсторство. Играе в Драматичен театър Пловдив, театър "София", Народния театър. Сред най-известните му роли е моноспектакъла "Господин Ибрахим и цветята на Корана", който получава наградите "Кристален ангел" на Фестивала "Видлуння" в Украйна, Голямата награда на "Албамонофест" в Албания и "Gran Prix" на ІХ международен фестивал на монодрамата в Битоля, Македония.