Путин на посещение в Крим

Руският президент Владимир Путин е на посещение в Крим, където ще проведе оперативно съвещание с членовете на Съвета за безопасност на Руската федерация и ще посети младежкия образователен форум "Таврида", съобщава ТАСС.

На предишното съвместно заседание на Путин с членовете на Съвета по безопасност на 11 август са били обсъдени допълнителни мерки за безопасност на гражданите и ключовата инфраструктура в Крим на фона на предотвратените от руските спецслужби теорристични актове на полуострова, които Москва твърди, че са били организирани от Украйна. На съвещанието са били подробно разгледани мерките за безопасност по сухопътната и морската граници на Крим, както и сигурността въздушното пространство на полуострова.

На 10 август Федералната служба за безопасност (ФСБ) на Русия съобщи за задържана украинска диверсионна група в близост го град Армянск. При акцията по задържането на терористите загинаха руски военен и служител на ФСБ. Твърденията бяха категорично отхвърлени от Киев, а инцидентът доведе до допълнително обтягане на отдавна хладните двустранни отошения между Украйна и Русия.

В младежкият форум "Таврида", провеждан с подкрепата на Кремъл от 2014 г. насам, който също ще бъде посетен от руския държавен глава, участват стотици млади руски композитори, хореографи, писатели, поети, драматурзи, режисьори и актьори.

Последно Путин посети анексираният преди две години полуостров този март, когато дойде на инспекция на строежа на моста над Керческия проток, който трябва да свързва Крим с останалата част на Русия.