Турските спецслужби са разшифровали документ с имента на 53 хил. гюленисти

Самоличността на 53 000 подръжници на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фехтуллах Гюлен, когото Анкара счита за отговорен за опита за държавен преврат от средата на миналия месец, е била разкрита от турските спецслужби, съобщава турският интернет портал haber7.com, цитиран от ТАСС.

Турската Национална разузнавателна оргаизация (MIT) в провела дешифровка на кореспонденция в мобилното приложение за обмен на съобщения ByLock, което са използвали привържениците на Гюлен, като идентифицираните лица са били 53 хил.

Както съобщава турският вестник Milliyet, за съществуването на подобен списък е било намекнато миналата седмица от премиета Бинали Йълдъръм на закрита среща с представители на медиите. "Държавата разполага със списък от над 50 000 души", е заявил тогава Йълдъръм.

Именно Фехтулистката терористична организация (FETO), както наричат властите в Турция движението на Гюлен, е считана за отговорна от Анкара за опита за пуч, при който загинаха 246 човека, като в тази бройка не влизат подкрепящите преврата, а над 2 хил. бяха ранени.

Безплатното приложение за обмен на съобщения ByLock е достъпно за потребители, чиито смартфони са с операционни системи Android, Windows Phone и Blackberry.