Бокова: Опитът от България и ЮНЕСКО ми помага да претендирам за поста ген. секретар на ООН

Генералният директор на ЮНЕСКО и кандидатура на България за поста генерален секретар на ООН Ирина Бокова счита, че опитът ѝ в международната културна организация и в държавните структури в България ѝ позволяват да претендира за най-високата позиция в световната организация. Това е е заявила тя в ефира на френското радио Radio France Internationale (RFI), цитирано от ТАСС.

"Не крия, че опитът, получен при ръководството на ЮНЕСКО, а също така и опитът, получен преди това в България, ми даде много и представлява основа за това да претендирам за поста глава на ООН. Твърдо вярвам в ценностите на ЮНЕСКО и ООН - тоест в това, че има многостранен подход в решението на проблемите", категорична е Бокова.

Равенство между хората

Издигнатият от България претендент за поста ген. декретар на ООН отбелязва, че от 2009 г., откакто заема поста директор на ЮНЕСКО е "концентрирала усилията на организацията на такава приоритетна задача, каквато е равенството между хората". "Също така отделих голямо значение на образованието на жени и момичета, защитата им от насилие, половото равенство, повишената роля на жената в 21 век", отчита тя.

"Борбата за поста генерален секретар е открито съревнование на идеи и опит, на управленска компетентност на кандидатите в определени ситуации. Смятам, че едно от преимуществата ми се състои в това, че ми се наложи да решавам въпроса с финансовата криза в ЮНЕСКО. Наложи ми се да осъществя редица реформи, което беше доста сложно. Трябваше едновременно да се решават както финансови, така и политически задачи"

Повече дипломация

"Трите най-важни части от дейността на ООН са борбата за мир, обезпечение на безопасността, а също така и развитието, особено в сферата на човешките права", припомня Бокова.

"Кризите, на които ставаме днес свидетели - проблемите с бежанците, изменението на климата, тероризмът, екстремизмът, различните прояви на нетърпимост, всичко това не ни навежда на мисълта, че ,както казват нашите критици, ООН не е адекватно на стоящите пред него задачи, а на това, че днес ООН е нужно още повече, нужни са ни повече преговори, повече диломация", подчертава Бокова.

Новият характер на войната

Според Бокова в съвременния свят характерът на конфликтите се мени. "Те вече са не между държави, а вътре в тях, където се наблюдава разпад на различните общества, възниква етническо съперничество, противоборство и преследване на религиозна основа". Спред българският кандидат за ген. секретар на ООН световната организация "следва да участва в предотвратяването на конфликтите, осъществявайки подкрепа на културата на мира в отношенята между хората".