Италиански доброволец в Рио: В Кунео Любо Ганев е със статут на кмет

Бившият състезател по плажен волейбол познава и съпруга на Ивет Лалова

На всяка Олимпиада към делегациите има доброволци, които да помагат в работата на оперативното ръководство. Бройката е спрямо спортистите, които са се класирали на Игрите. На българската делегация се е паднал италианецът Алберто Кандела, който изобщо не съжалява за това. Голям фен е на Любо Ганев.

“На първо място, живея в Кунео. А той там е със статут на кмет или нещо повече. Второ, съм бивш състезател по плажен волейбол. Просто беше изключително да се срещнем на другия край на света след толкова години”, обяснява италианецът. Името му означава свещ. Прадядо му бил граф в малко градче със същото име край Кунео и така тръгнало всичко. Алберто е женен за бразилка и заради това подали документите със синовете си да бъдат доброволци на Игрите. Одобрили него и по-големия, защото малкият няма още 18 години. Синът му работи в залата по волейбол “Мараканазиньо”. Това предизвикало огромен интерес сред местните медии и тези в Италия“, съобщава 24 часа.

Пропуснах Олимпиадата в Торино и тогава ме беше много яд. Заради това, когато избраха Рио, реших да стигна до Игрите по какъвто и да е начин. Пуснахме документите и доста се зарадвах, че ме избраха”, обяснява доброволецът. Бразилците вероятно са нямали и голям избор, след като той владее пет езика, включително португалски и руски. Това го прави изключително полезен.

“Моята работа е постоянно да съм наоколо. Особено ако има някаква преводаческа работа”, твърди Кандела. Друг негов любимец е бившият капатан на националния ни волейболен отбор Владимир Николов. Заради това съжалява, че националите ни ги няма в Рио. Когато си е в родината, не пропуска двубой на Кунео. “Владо и Любо са донесли много радост на града. Те са изключителни спортисти”, допълва италианецът. Сега обаче си има фаворит в делегацията ни. Това е спринтьорката Ивет Лалова. “През по-голямата част от времето тя е в Италия. Запознах се и със съпруга и Симоне Колио. Треньорът и също е италианец. Ние сме малката Италия в българския отбор”, обяснява Алберто.

Изборът, къде да работиш по време на Олимпиадата е изцяло на домакините. И Алберто не съжалява, че е попаднал при българите. “Може би това стана, защото италианците пристигнаха по-рано и са взели първите, които са били в Рио. Ние със сина ми малко закъсняхме. Но не съжалявам. В българската делегация се чувствам отлично. Всички са изключително приятни хора. Запознах се с министъра на спорта, с председателя на олимпийския комитет. Такива италианци аз не познавам”, допълва Алберто. Според него всички проблеми около Олимпиадата е трябвало да бъдат очаквани. Бразилците, особено в Рио, не са от най-организираните.