Първанов: Хоризонтът на взаимоотношение между АБВ и БСП са президентските избори

Все пак бившият президент остави "отворена врата" за бъдещо сътрудничество между парията му и БСП в евентуален бъдещ коалиционен кабинет

"Хоризонтът на взаимоотношение между АБВ и БСП са президентските избори." Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов в интервю за БНТ. "Никой не бива да се притеснява, че ще бъде изместен в едни бъдещи парламентарни избори", заяви бившият президент, разсейвайки спекулациите за сътрудничество на партията му със "столетницата". Но все пак Първанов допусна варианта за евентуално коалиционно сътрудничество с БСП в рамките на следващ кабинет, при все че сега целта е "спечелването на президентските избори". "Сигурно е, че на парламентарните избори ние ще бъдем в два еднопосочни потоци, не противодействащи си, както беше в предишните 3 – 4 избора”, изрази увереност Първанов.

От думите му също така стана ясно, че разчита на широка подкрепа от политически партии и движения, различни от АБВ и БСП за кандидатурата на бившия началник на ВВС - ген. Румен Радев. „Поздравявам тези 20 организации на БСП и лидерът на партията Корнелия Нинова за тази сполучлива, печеливша номинация, която естествено ни обедини. Имаше много силни кандидатури и от двете страни. Ген. Румен Радев е безкомпромисна фигурна с поведението си, професионализъм, държавническо мислене и действия. Той е кандидатурата, която би могла не просто да ни обедини, но и да ни доведе до успех на президентските избори.По-важно е да бъде добър президент. Нека мислим как ще изглежда един президент”, заяви Първанов.

Първанов коментира думите на бившият председател на БСП Михаил Миков, според който БСП е заложник на АБВ. „Трябва да поздравя и Националния съвет на БСП в неговото мнозинство за проявената много висока коалиционна култура, различна е от предишните години”. „Тук не става дума да се ревизира „БСП лява България”, а да се надгради с редица други коалиции, включително около АБВ – ние имаме своята коалиция. Създава се много широка коалиционна формула, какво по-добро когато нашия кандидат има широка обществена и политическа подкрепа”, комнтира той.