Идеята за пътен знак "Внимание! Мотористи!" получи парламентарна подкрепа

"Подкрепям идеята за нов пътен знак „Внимание! Мотористи“. Предложението беше направено от мотористи, които дойдоха на среща с мен като председател на транспортната комисия. Аз заставам зад тяхното искане и предприех конкретни действия още през месец май, преди да се случи този трагичен инцидент." Това заяви в свое интервю председателят на Транспортната комисия в парламента и зам.-председател на ДБГ Настимир Ананиев, попитан за протестите на мотористи, които поискаха уволнение или оставка на съдия Николова, която пусна под домашен арест избягалият Фарук Бекташ, помел с колата си семейството мотористи Таня и Бойко Бойкови, съобщават от пресцентъра на партията на Кунева.

"Има две възможности за създаването на новия пътен знак. Първата е изцяло в пълномощията на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова - да включи този знак директно в наредбата за всички пътни знаци, и тогава няма нужда от законопроект", уточнява Ананиев. Проведох такъв разговор с госпожа Павлова през месец май, а после изпратих напомнително писмо. Надявам през септември да се предприемат конкретните действия, с които този пътен знак да бъде въведен и поставян на всички трасета, които се използват от мотористи в страната, коментира още Ананиев.

По думите му, трасетата, ползвани най-често, са десетина в страната и идеята е там на всеки 5 километра да има такъв предупредителен знак за водачите.

Ананиев добавя, че е коментирал с министър Павлова и мантинелите, които в повечето случаи са единични, а точно те са особено опасни за мотористите. На местата, където стават злополуки с мотористи, трябва да се поставят двойни мантинели, заяви още той, добавяйки, че Павлова също подкрепя тази идея.

Ананиев посочва още, че при забавяне от страна на МРРБ, той ще направи законодателна инициатива за въвеждането на такъв знак, което е втората възможност.

"Шофьорите трябва да пазят мотористите, а тези, които се държат агресивно на пътя и участват в гонки, подлежат на санкции. Знакът е част от мерките, които трябва да се предприемат", посочва Ананиев, същевременно отправяйки апел към общността на мотористите, ако имат законови инициативи, да ги внесат в комисията по транспорт, за да бъдат обсъдени.

"Искаме и трябва да помогнем на тази общност. Знаете, че преди ваканцията ГЕРБ и РБ съвместно внесохме искането на мотористите за сезонна винетка", припомя още Ананиев.