Влизането ни в еврозоната трябваше да стане преди много години, смята Емил Хърсев

"България трябваше да направи всичко възможно за влизане в зоната преди много, много години. Защото това е най-доброто, което може да се случи на България и на българската банкова система. Това е позитивният начин за излизане от системата на валутен съвет." Това заяви в интервю за Bulgariautre икономистът, преподавател в Университета по национално и световно стопанство и бивш подуправител на БНБ доц. д-р Емил Хърсев.

Доц. Хърсев коментира още и резултатите за успешният за българската банкова система стрес тест, които БНБ обяви официално миналата седмица. "Очевидното заключение от стрес теста, те са стабилни, но това ни струва скъпо. Понеже трябва да поддържат една много по-висока ликвидност, двойно по-висока от тази на банките в еврозоната. Защото те не преминаха само стрес тест. През 2014 г. те преминаха през един реален, унищожителен тест в ситуацията на изкуствена паника, в последствие прераснала в несъстоятелност на една системна за България банка, каквато беше КТБ. И те разбраха още веднъж, че системата на валутен борд е опасна, че никой няма да направи нищо, за да ги спаси, да ги подпомогне, така, както това се случва във всички останали страни, включително в Третия свят, и че спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Затова от тогава те поддържат много по-вискоки ликвидни резерви, а това ни струва скъпо", категоричен е икономистът.

Освен за резултатите от стрес тестовете в интервюто си за Bulgariautre доц. Хърсев говори и за перспективите пред бъгарските банки и европейската банкова система, възможните сценарии за фискално развитие на страната и текущото състояние на фискалната система в България и Европа. Цялото интервю с Емил Хърсев може да прочетете тук.