Министър Кралев: Възхитен съм от това, което показа Елица Янкова

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев поздрави Елица Янкова след бронзовия медал, който завоюва в категория до 48 кг. на женския олимпийски турнир по борба в Рио де Жанейро.
„Прекрасна победа. Благодаря на Елица, защото тя имаше много тежки битки и една среща повече от останалите. Знаем, че е добър борец, но днес показа и невероятен характер. Тя е още много малка, но вече има изграден стил на борба. Изключително агресивна, контролира си мачовете и аз съм възхитен от това, което показва. Напрежението в нашия лагер беше много голямо, но мисля, че сега нещата ще се поуспокоят. Останалите борци, на които предстоят схватки, ще излязат с малко по-голямо самочувствие и ще искат да се докажат. Вижда се, че дяволът не е чак толкова страшен. Когато си мобилизиран докрай, медалите идват“, заяви Кралев.
Министърът допълни, че всички състезатели са положили много усилия в подготовката си за Игрите.
„Понякога късметът изневерява, но днес късметът беше с нас. Видяхте критичното положение, в което изпадна Елица секунда преди края на първата част. Този път Бог беше с нас. Изключително смела, много добър състезател и нека да бъде пример за останалите. Така трябва да се бориш за себе си и за България“, допълни министърът, който изгледа схватките с фланелка с ликовете на трите ни състезателки в женската борба – Елица Янкова, Мими Христова и Тайбе Юсеин, подарена му от президента на федерацията Валентин Йорданов.
Кралев разказа, че е наблюдавал Елица още по време на световното първенство в Лас Вегас, където малка грешка й е коствала загубата и продължаване напред в схемата и спечелване на медал. Той обаче подчерта, че това, което показа Янкова в Рио де Жанейро не са пълните й възможности.
„Знам как се бори, гледал съм я много пъти, но напрежението на Олимпийски игри сковава всички. Знаете, че в нашия лагер градусът е малко по-висок заради неудачите до момента. Ако Олимпиадата започваше с борба, щяхме да тръгваме с медали. Виждате, че има държави като Ямайка и Бахамите, които развиват само лека атлетика, от където печелят отличия. Знам, че сега пак ще има хора, които да омаловажат успеха. Но всеки един от състезателите, които са на Олимпийските игри е положил огромен труд и не е пристигнал като екскурзиант. Той е спечелил квота в конкуренция с много други. И за да си избран сред топ 30-те или 40-те в света ти си победил стотици, за да бъдеш допуснат до Олимпийските игри. Да, някои не са в добро физическо състояние, други не успяват да се мобилизират психически, но това са различни характери и не трябва да си позволяваме да ги обиждаме. Защото днес се проваляш, но утре ще успееш“, добави Кралев.
Министърът подчерта, че ако след всеки провал си заклеймяваме спортистите, няма да ни останат такива.
„За това трябва да ги поощряваме. Всеки медал, всеки успех трябва да ни радва. Защото колкото и медала да спечелим на тази Олимпиада, това няма да промени становището ми, че спортът ни е в криза. Искам това да се знае много ясно. Дали ще спечелим един, два или пет медала, това няма да доведе до констатация, че сме в много добро състояние. Олимпиадата е най-големият спортен форум, концентрираме се, постигаме максималното, на което сме способни, взимаме си бележките и продължаваме. Няма как да се правят драми и трагедии за всяко нещо. Дано останалите вземат пример от Елица, да успеят да преодолеят стреса и да се преборят. Защото стресът е за всички, не само за нас“, заяви министър Кралев.
Той похвали също Ивет Лалова и Тихомир Иванов, които достигнаха до финалите на 200 м и скок на височина в олимпийската надпревара по лека атлетика.
„Още двама българи се представиха фантастично на Игрите. Ивет Лалова се нареди сред първите осем най-бързи жени в света на дистанцията от 200 м. Тихомир Иванов стана първият българин, получил място сред първите 10 най-добри състезатели на висок скок в света на Олимпийски игри. И в квалификациите, и на финала, 22 годишният атлет изравни личното си постижение от 229 см. И двамата ни лекоатлети показаха, че знаят защо са дошли на Игрите, постигнаха максимума, на който са способни към момента и ни накараха да се гордеем с тяхното представяне. Благодарим ви!“, написа министърът във фейсбук.