Елица е бронзовата звезда на България

Започва да тренира борба на "бъзик", както се изразява медалистката ни от Олимпийските игри в Рио

Елица Атанасова Янкова  е родена на 18 септември 1994 година във Варна. Момичето с чаровната усмивка е  бронзовата звезда на България, след като донесе бронзов медал за нашата страна от Олимпийските игри в Рио.

През 2009 година, когато е на 15-16 години влиза в залата за борба в морската ни столица. "Всичко започна на "бъзик". Спортуването ме влечеше и исках да тренирам някакъв вид спорт .А след първата победа на тепиха бях повече от щастлива и всичко започна така", споделя за първите си стъпки в борбата Елица.

Преди да се захване с борба,  Елица тренира известно време за спринтьорка в леката атлетика. Но и казали, че е ниска за тази дисциплина и съдбата я отвежда в залата по борба.

Елица Янкова упорито превзема върховете на своята възраст. Така стига до 2013 година, когато на финала в категория 48 килограма печели световната титла при девойките. Ели побеждава на финала съперничка с "вълча" фамилия Емилия Вук. Радостта е още по-голяма, защото това става в София. За тези моменти Янкова си спомня:"Още ми се въртят в главата тези пет минути слава".

Елица намира време освен да спортува, и да учи. В момента е студентка задочно обучение специалност начална педагогика в Пловдивския университет.

Да припомним пътя на Елица до олимпийския бронз в Рио. Квотата си за олимпийските игри печели убедително в европейска квалификация по борба в Зренянин.

На самата Олимпиада в Рио побеждава най-напред камерунката Ребека Муамбо Ндоло с 10:0. После, на осминафинал е повалена рускинята Милана Дадашева с 9:6. На четвъртфинал взима реванш от колумбийката Каролина Кастийо Идалго с 3:2.  На полуфинал губи от представителката на Азербайджан Мария Стадник с 0:6. В битката за бронза нашето момиче печели с 3:2 срещу аржентинката Патрисия Алехандра Бермудес. На финала Стадник остава със среброто,след като губи от Ери Тосака от Япония с 2:3.

Ето и спортните успехи на Елица Янкова,откакто е в бробата:
    2011 – 5 място на Европейското първенство (ЕП) за кадетки в Зренянин
    2012 – 5 място на ЕП за девойки в Загреб
    2013 – 1 място на Световното първенство в София
    2013 – 2 място на ЕП в Скопие
    2014 – 2 място на „Дан Колов 2014“
    2014 – 3 място на ЕП в Катовице
    2015 – 2 място на Европейските олимпийски игри в Баку
    2016 – 3 място на ЕП в Рига.[3][1]
    17 август 2016 - бронзов Олимпийски медал в Рио де Жанейро