Фандъкова: Промените на Японския хотел са абсолютно незаконни

Мисия София

18-08-2016, 10:42

Снимка:

Кадър бтв

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

От Хотел Маринела не се съобразиха със заповед на ДНСК за спиране на строеж

СО ще продължи да полага усилия, за да запази София зелена

„Промените на Японския хотел за абсолютно незаконни, особено по отношение на надстрояването на ниското тяло. Разрешението за строеж е отменено. Продължаващите строителни дейности са нарушение на закона.”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова в студиото на БТВ, предаването "Тази сутрин".
„Кметът на район Лозенец е предоставил на прокуратурата незаконно издаденото разрешение за строеж. Другият проблем, с който от Столична община сме напълно солидарни, е искането за строителство на 10 етажно тяло на мястото на тенис кортовете”, допълва още Фандъкова.
Тя каза, че преди няколко дни е било получено становище от Министерство на културата, че Японският хотел не е паметник на културата. Очаква се главният архитект на съоръжението да обжалва това решение и една емблематична за София сграда да не бъде унищожена от новите и собственици.

 Разрешението за строеж на сградата в зеленото пространство при блоковете 19, 20 и 21 в ж.к. „Младост” ще бъде отменено", коментира още кметът на София Йорданка Фандъкова.
„Поех ангажимента, правя много сериозни проверки на целия случай през годините. Проверката все още не е приключила, но данните, които имаме от вчерашния ден показват, че има нарушение в издаването на строителното разрешително . Така че в ситуацията, в която е издадено от районния главен архитект е направен един пропуск и не е уведомено „Топлофикация”-София, тъй като там минава топлопровод. Тя вчера подаде искане за отмяна на разрешителното за строеж и според главния архитект Здравков строителното разрешително трябва да бъде отменено”, обясни Фандъкова. „Много неща зависят от районите кметове. Те работят много. Много неща се направиха през последните години в ж.к. "Младост", това се вижда и инвестиционният интерес там е повишен. В същото време обаче доверието всеки ден трябва да се защитава. Миналата седмица имах среща в живеещи в блоковете 19, 20, 21 в „Младост” 1 - част от хората, които протестираха срещу застрояването на блоковото пространство. Това не е единственият случай. Всеки случай трябва да се разгледа индивидуално и да се търси решение, така че да не се допуска застрояване в такива територии, в които е очевидно, че няма да се постигне”, заяви още кметът на София. По думите ѝ проблемът със застрояването не решава проблемът със собствеността.

 

Кметът Фандъкова говори и за проектите свързани с озеленяването на столицата и даде уверения, че усилията в запазването и поддръжката на парковете в София са приоритет. По повод сигналите за изсъхнали дръвчета в парк "Възраждане" тя коментира, че  според експерти дръвчетата са в период на адаптация и не са се вкоренили добре. Ако някое от тях изсъхне в срок до две години, то ще бъде подменено за сметка на фирмата изпълнител.