Ивет 8-ма след най-бързите в света на 200 м

Атлетката ни чакала за допинг-контрол до един през нощта

Това няма да е последното ми състезание! Това обяви минути след финала на 200 метра на олимпийските игри в Рио де Жанейро тоатлетката ни Ивет Лалова.

Тя завърши финалното бягане с време 22,69, което е по-слабо с над 20 стотни от постижение й на полуфинала. Ивет обаче направи истински подвиг с участието си на финала, цели 12 години след първата си олимпиада в Атина 2004. 

32-годишната ни спринтьорка започна добре, като се конкурираше до последно с Дийджа Стиънс за 7-о място. В последствие обаче лекоатлетката на САЩ мина финалната линия преди нея и така завърши позиция напред.

Това бе втори олимпийски финал на 200 метра за Ивет, която преди 12 години на Игрите в Атина (през 2004-та) завърши на 5-то място. 

Олимпийската титла спечели състезателката на Ямайка Илейн Томпсън с време 21.79 секунди. Сребърният медал остана за Дафне Схипърс от Холандия (21.88 секунди), а на третото място финишира американката Тори Боуи с 22.15 секунди.

Припомняме, че преди броени дни Томпсън триумфира и на късия спринт на 100 метра. 

"Истината е, че нямах сили днес. Това ми бяха възможностите. Бях уморена след снощното бягане. Бях единствената финалистка, която повикаха на допинг-контрол. До 1 часа през нощта стоях на стадиона. А трябваше да почивам. След такова бягане трудно се заспива, а и като добавим цялото напрежение, което ми се насъбра", каза с усмивка Ивет веднага след финала. 

"Осма пътека беше моята любима, но този път, излзайки на правата, когато трябваше да натисна, усетих, че нямам сили", каза още Ивет. 

"Благодаря на Господ, че издържах до тук и че участвах в този финал. За мен беше огромно щастие", каза още най-добрата ни атлетка. 

Лалова съжалява само, че не успя да подобри най-доброто си постижение за сезона във финала на 200 метра. 

Тя беше категорична, че това не е последното й състезание. 

"При нас спортистите винаги е важна следващата цел. При мен тя е следващото европейско, а защо не и Токио 2020", каза Лалова. 

На финала на интервюто тя се разплака и благодари на хората, които са били до нея в тежкия пък до Рио. 

"Имаше и проблеми, имаше и трудности, но участието във финала беше награда за всички усилия. Влизането във финала беше най-хубавият момент", каза през сълзи Ивет Лалова.