Фелпс трябва да плати 55 хил. долара данъци за успехите си в Рио

Въпреки стаута си на национален герой и на най-успешния състезател в историята на олимпийските игри, американският плувец Майкъл Фелпс ще трябва да плати солидно количество данъци за успехите си на Олимпиадата в Рио. За спечелените си 5 златни и един сребърен медали Фелпс трябва да плати близо 55 000 долара под формата на данък върху приходите.


Олимпийският комитет на САЩ дава премии за медал на олимпиадата в размер на 25 000 долара за злато, 15 000 за сребро и 10 000 за бронз. Но тези премии, както всеги друг награден фонд, спечелен от гражданин на Съединените щати - от джакпот от лотарията до Нобелова награда, трябва да бъде обложен с данък.


Фелпс, който е спечелил 140 000 долара премии за блестящото си представяне в Рио, се намира в групата данъкоплатците с високи доходи и респективно с най-висок праг на данъчно облагане - той трябва да отчете на хазната 39.6% от приходите си. Това значи, че трябва да плати 9 900 долара за всеки златен медал, който е спечелил. За среброто той трябва да се раздели с 5 940 долара от банковата си сметка.


Разбира се, не всеки американски атлет разполага с приходите на Фелпс от премии и договори на спонсорство с известни марки, следователно не трябва да плаща такъв висок процент данъци на държавата.


Въпреки че законът е безкомпромисен в постановленията си, много политици се изказват против подобна такса за спортистите, състезаващи се за страната си. Но едва ли сумата от 55 000 долара ще представлява проблем за Фелпс, чието състояние се изчислява на близо 55 млн. долара.


Дори и самите медали, които печелят спортистите, подлежат на облагане, но стойността на данъка е символична. Това се дължи на факта, че самите медали са изработени от евтини материали. Например по актуалните цени на металите за скрап в САЩ, златен медал би струвал 501 долара ако бъде претопен, поради малкото количество злато, което съдържа в себе си.