Русия подарява шест МиГ-29 на Сърбия

Единственото условие е западната ни съседка сама да ги ремонтира

Русия може да подари на Сърбия шест изтребителя МиГ-29, пише сръбското издание Blic. Единственото условие обаче е западната ни съседка сама да извърши дейностите по ремонта им.


Изданието се позовава на източници от сръбската армия, които съобщават за сръбска военна делегация, която скоро е била на посешение в Русия, където са ѝ били показани самолетите, които биха могли да бъдат предоставени на сръбските ВВС.


Според източника на Blic обаче, МиГ-овете се нуждаят от сериозен ремонт. В момента текат преговори за закупуване на нужното оборудване. Поради неналичие на необходимата инфраструктура за ремонт на самолетите в Сърбия, най-вероятно поправката им ще бъде в Русия. Там ще бъдат поканени сръбски специалисти, които да следят процеса и да занесат полученото "ноу-хау" в родината си.


Цената на ремонта зависи от нивото на системите, които ще бъдат сложени на изстребителите. Нов самолет МиГ-29 струва около 65 млн. долара, докато ремонтът на 4 самолета ще бъде на стойност общо от 20 млн. долара, отбелязва изданието. За сравнение, за ремонта на пет  МиГ-29, извършен в Русия в периода 2008-2010 г., Сърбия е дала около 2.7 млрд. динара, което по тогавашния курс се е равнявало на 27 млн. лева.