Пловдивски художник посвети експозиция на сестра си

Пловдив Лайф

17-08-2016, 12:44

Снимка:

Пресцентър

Автор:

plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Нестандартно послание моделира за сестра си пловдивският художник Христо Бозуков. Живописецът нарисува 13 картини, всички в бяло. Изложбата ще бъде открита на 22-и август от 18.30 часа в галерия „Възраждане“, в старинния Пловдив.

Сестрата на Христо – Йорданка, е булка през август, а емотивният й брат предпочете да направи артистичен увод към грандсъбитието за фамилията! Бялото се възприема като израз на възвишеност и красота, светлина, доброта, невинност и скромност. Белият цвят се смята за цвета на съвършенството, каза Христо Бозуков.

Приятели на живописеца подсказаха, че той има нагласата понякога да застава пред статива и в нощните часове. Хрумването да посвети изложба на сестра си и да бъде съсредоточена в един доминантен цвят, насочи въпроса ни и към среднощните изяви с четката. Христо обаче представи съвсем друга ситуация, явно воден от идеята подаръкът за сестрата булка да бъде премислен, а интуитивните линии – част от вътрешната логика на творбите. През нощта събирах вдъхновение, а през деня рисувах, лаконично отговори художникът. И разкри, че има персонално пристрастие към картината със заглавие „В сиво“, която може да се приеме за  артпровокация. Тя е и стартовата картина в хронологията на творбите от най-новата му експозиция. След нея творческият заряд на автора за този по-различен и по-специален цикъл  се концентрира във визуалното влияние на белия цвят и резонанса, който дава във възприятието на зрителя. Надявам се, че това ще е най-хубавата изложба в месеца на сватбите, изрази прогноза Христо Бозуков, съсредоточавайки тайно поглед върху авторските кодове, които предстои всеки от публиката да фокусира, анализира и влезе в диалог с изобразеното от пловдивския живописец.

Христо Бозуков е роден през 1987 г. През 2014 г. завършва ВТУ ”Св.Св. Кирил и Методий”-Велико Търново, факултет по Изобразително изкуство, Магистър по Стенопис . Има осъществени 10 самостоятелни изложби и можество участия в общи такива. 

Награди : 

•Участие в конкурс за млади автори „Ичко Лозев”- 2011, печеля второ място

•Награда в студентска изложба конкурс „Изкуство на хартията”  2012

•Награда за живопис на годишната студентска изложба 2012