Зам. финансовият министър става представител на България в МВФ

Заместник-министъра на финансите Маринела Петрова ще бъде за заместник-управител за България в Международния валутен фонд (МВФ), ръководител на българската делегация и член на Съветите на Международната инвестиционна банка (МИБ) и на Международната банка за икономическо сътрудничество (МБИС), реши днес правителството, предава прецсентърът на МС.


Решението е обусловено от настъпилите персонални промени в Министерството на финансите и цели осигуряване на представителство на страната ни в международните финансови институции, което да спомогне за разширяване и стабилизиране на международните контакти и защита на интересите на страната като акционер в тях, аргументира решението си кабинетът.


Със същите мотиви Маринела Петрова е определена и за управител за България в Съвета на управителите на Черноморската банка за търговия и развитие. Черноморската банка е независима международна институция с регионален характер. Дейността й е насочена към финансиране и насърчаване на регионални проекти от публичния и частния сектор, както и към поощряване на търговската активност между страните-акционери. България е със статут на страна-учредител и членството ѝ дава възможност за участие в разпределянето на финансовия ресурс на банката, както и при избора на конкретните проекти и тяхната реализация.