Русия разположи стратегическа авиация в Иран

Русия е нанесла удари по цели в Сирия със стратегически бомбардировачи Ту-22М3 и Су-34 16, съобщават руски медии. И докато това не е нещо ново в картината на ударите срещу ислямистите и противниците на Асад, то интересното сега е, че бомбардировачите са излетяли от авиобази намиращи се не на териротията на Русия или Сирия, а на тази на  Иран. В последствие информацията бе потвърдена от руското военно министерство.

Самолетите, излетяли от авиобаза Хамадан, намираща се в западната иранска провинция, носеща същото име,  са разрушили пет големи склада с въоръжение на терористите, три командни центъра и лагер, в който са се подготвяли бойци на радикалните групировки, които е трябвало да бъдат изпратени като подкрепления в Алепо. Поразените цели са били в районите на градовете Серакаб, Ел-Баб, Алепо, Дейр-ез-Зор и Джафра, съобщават от военното ведомство на Руската федерация.

Информацията, че Иран е предоставил военна инфраструктура и въздушно пространство на руските ВВС за нанасяне на удари по цели на терористите в Сирия, беше потвърдена и от секретаря на на Висшия съвет за национална безопасност на Иран Али Шахмани.

"Взаимодействието между Техеран и Москва е противеодействието на тероризма в Сирия носи стратегически характер. Длъжни сме да обединим потенциала и възможностите си", коментира Шахмани пред иранската информационна агенция IRNA.