Съдът реши да предаде на Франция зетя на атентаторa от "Шарли ебдо"

Братът на съпругата на един от терористите, атакували редакцията на френското сатирично списание "Шарли едбо" - Мурад Хамид, ще бъде предаден на властите в родината си Франция, реши Софийският градски съд. Предаването му във Франция е въз основа на Европейска заповед за арест от 29 юли 2016 г., съобщава пресцентъра на столичния съд.

Хамид не се е възползвал от тридневния законов срок, в който е можел да се откаже от първоначалното си заявление, че иска незабавно да бъде екстрадиран във Франция. Българският съд допуска и предаване на френските власти на всички вещи, които той е носел към момента на ареста му. До фактическото му екстрадиране, френският гражданин ще остане с мярка "Задържане под стража". Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване и протест, информират още от СГС.

Припомняме, че Мурад Хамид - зет на един от нападателите на "Шарли Ебдо", бе задържан за 24 часа в София на 29 юли. На следващия ден (30.08) арестът му е бил удължен на 72 часа, а в последствие съда му отрежда мярка "задържане под стража". Оказа се, че на 28 юли Хамид е минал границата ни с Турция, където е бил задържан заради наложена забрана да влиза в страната за пет години. Турските власти са го върнали у нас по информация, че Хамид е пътуващ боец на "Ислямска държава" и е особено опасен.

На това основание председателят на ДАНС е издал заповед за експулсирането му от България и забрана да влиза в страната за 10 г. Хамид е трябвало да бъде предаден на Сърбия, но на 29 юли е постъпила Европейската заповед за арест от Франция и той е бил задържан у нас. Преди около седмица Хамид сам поиска от съда да бъде екстрадиран в родината си. Той твърди, че е бил в страната ни като турист и зави, че е бил тормозен в следствения арест. "Държат се с мен като с куче", оплака се тогава той.