Днес у нас пристигат 100 служители на Фронтекс, ще помагат на "Гранична полиция"

Сто служители на Фронтекс пристигат у нас в подкрепа на "Гранична полиция", стана ясно днес. Повечето от тях идват в рамките на стандартната процедура на ротация на служителите. Допълнителният контингент, който ще подпомогне "Гранична полиция" в усилията ѝ по опазване на границите ни с Турция и Сърбия. Новината за пристигащите подкрепления бе обявена миналата седмица по време на съвместна пресконференция на подалият вчера оставка началник на "Гранична полиция" Антонио Ангелов и главният комисар на МВР Георги Костов.

Причината - увлеличеният миграционен натиск, заради който държавата поиска на първо място подкрепа от европейската агенция. Припомняме, че преди седмица правителството официално отправи искане да бъдат изпратени 200 служители на Фронтекс, които да помогнат на "Гранична полиция".

Помощта на агенцията също така ще се изразява в изпращане на технически средства за наблюдение по въздух и суша на границите. 85 от 100-те офицери ще бъдат разположени на зелена граница, а други 15 - в контролно-пропускателни пунктове. През последните няколко седмици България отчита двойно увеличение на мигрантите, които се опитват да влязат нелегално страната - от 100 на 200 на денонощие.