23-годишен българин се удави дни преди да замине за Харвард

Близките му го описват като брилянтен и скромен млад мъж

Едва на 23 години, с блестящо бъдеще пред себе си, Лъчезар Христов от градчето Батон Руж в Луизиана напусна този свят. Българинът трябвало да замине този месец за Харвард, където да започне магистърска програма, пише bg-voice.com. Близки до семейството казват, че загубата е неописуема.Крайбрежната полиция в Панама сити, Флорида, казва, че тялото на 23-годишния българин е извадено от силното вълнение във вторник следобед. Той е бил забелязан във водата,  западно от кея на Дан Ръсел. Най-вероятно младежът е бил във Флорида на ваканция преди да отпътува за Харвард.
Когато спасителите го извадили от прибоя тялото на Лъчезар било безжизнено. Само моменти по рано, спасителите по плажната ивица сменили флаговете на двойно червени – сигнал, че плуването е строго забранено.
Пристигналите на място парамедици оказват първа помощ на българина и извършват сърдечен масаж. Така минути по-късно медицински екипи от местната болница успяват да засекат пулс, затова и българина е приет в критично състояние. Два дни по-късно, в четвъртък вечерта обаче, Лъчезар издъхва.
Трагедията е огромна не само за опечаленото семейство, но и за българската общност в Съединените Щати.
Лъчезар Христов е роден в София. Той емигрира със семейството си когато е едва на 9 години. Близките му го описват като брилянтен и скромен млад мъж, пред който е стояло изпълнено с успехи бъдеще. 23-годишният мъж завършва бакалавърска степен със специалност химия в Rice University в Хюстън, щата Тексъс. Последната една година българинът прекарва в Германия, където изучава огранична химия като стипендиант по програмата Фулбрайт. Бдения в памет на Лъчезар ще се състоят в Батон Руж и Хюстън.