Премиерът за бежанската политика на европейските държави: Тежка несолидарност

Kато „тежка европейска несолидарност” окачестви политиката по отношение на бежанците на редица европейски държави премиерът Бойко Борисов. Той направи изказването си по време на посещение в Ловеч, предава пресслужбата на Министерски съвет.

"Да се заградят държавите в Европа и да кажат: Сега ние сме спокойни, а България и Гърция да понесат целия натиск в момента на бежанската криза, не мога да нарека европейска солидарност нито спазване на подписаните договори за свободно движение на хора. Ние сме много дипломатични, но, повярвайте ми – и изключително остри с колегите в Брюксел. Искам да кажа на тези аналитици, които всеки ден се опитват да се упражняват по темата: Ако не се полагаха тези усилия да запазим добри отношения, турците нямат ангажимент към бежанската криза", заяви Борисов.
 
"Европа не е изпълнила голяма част от поетите ангажименти, защото те са в пъти повече от това, което се прави, и те са в пълното морално право да кажат: Вие не си изпълнявате задълженията, оправяйте се. България харчи стотици милиони за охрана на граница. Отстрани може да изглежда лесно, но не е. От едната страна на Черно море е Крим, а от другата – Истанбул”, посочва министър-председателят.

"Всеки ден на границата стотици са връщани обратно и стотици напират да влизат. При тези близо 3 милиона бежанци в Турция натискът е огромен, въпреки общите ни усилия с турската държава. С нищо условията в Сирия не се подобряват, за да считаме, че хората ще спрат да бягат", коментира още премиерът темата за овладяване на миграционния натиск.

Той посочи, че е обсъждал проблема и с президента Ердоган, и с премиера Йълдъръм, постигната е договореност за ежедневни контакти на ниво вътрешни и външни министри. Премиерът Борисов изтъкна, че проблемът е изключително тежък за самата Турция, включително и финансово, особено в извънредното положение, в което се намира страната след опита за преврат от преди месец. „Само желанието ни да се поддържат добри отношения ги кара да поглеждат към бежанския поток. Той не е техен проблем. Ако си помислите – ако ние сме на мястото на Турция, щяхте ли да кажете: Дайте да държим тук бежанците да не отидат в България и Гърция. Ще кажете: Какво ще получим за това? Нека се поставим на тяхно място”, заяви още Борисов.