Втора напрегната нощ в Милуоки заради застрелян от полицай цветнокож

Свят

15-08-2016, 16:06

Снимка:

бнт, кадър

Автор:

Мила Иванова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Нова стрелба в нощен клуб в САЩ

Според полицията, младият мъж бил въоръжен и опасен

Най-малко един човек е прострелян, след втора нощ на размирици в Милуоки, в американския щат Уисконсин. Напрежението в града избухна след убийството на 23-годишен чернокож мъж от полицай. През последната година, подобни случаи зачестиха в Съединените щати, а движението "Животът на чернокожите също е важен" набира все по-голяма сила.

Опожарени коли, изпотрошени стъкла на сгради и изстрели - така протече втората нощ на протести в Милуоки, след убийството на 23-годишния Силвил Смит. Демонстрантите са хвърляли камъни по полицаите, които пък от своя страна са използвали сълзотворен газ, за да ги разпръснат.

"Всичко, което се случва... това не е нормално. Тези, които протестират, не се замислят, че на насилието не може да бъде отговорено с насилие. Това няма с нищо да помогне. Трябва да се научим да съжителстваме - ние - чернокожите, с полицаите", споделя местен жител.

Темата за полицейското насилие, се превърна в една от най-болезнените за американското общество през последните две години. В страната имаше шумни протести, след няколко убийства на чернокожи от бели полицаи.

Този път обаче фаталният изстрел, е произведен от чернокож полицай. Твърди се, че 23-годишният Силвил Смит отказал да спре за полицейска проверка, в съботния следобед. Започнала гонка, а според полицията, младият мъж бил въоръжен и опасен. Смит е прострелян и умира от раните си.

Милуоки е най-сегрегираният на расова основа голям американски град. 40 % жителите са афроамериканци, но само 17 процента от местните полицаи са чернокожи. В северната част на града, където избухнаха безредиците, често се стига до напрежение между полицията и населението. Губернаторът на щата Уисконсин задейства националната гвардия, в опит да потуши размириците.