Австрия може да въведе извънредно положение заради бежанците

Австрия може още на 6 септември да приеме закон, с който да въведе извънредно положение заради ситуацията с бежанците. Това заяви канцлерът на страната Кристиан Керн в интервю за австрийската информационна агенция APA.

"В началото на септември ще се състоят преговори на ниво министри между Австрия и Унгария, в хода на които трябва да бъдат създадени условия за въвеждане на извънредно положение, в това число на възможност за връщане на бежанци в Унгария. Ако това се случи, смятам, че заседанието на превителството на 6 септември е добра възможност да бъде разгледан готовият текст (на австро-унгарската договорка - бел.ред)", заявява в интервюто си Керн.

Австрийският канцлер също така отбелязва, че имигрантският поток към Европа "в последните няколко месеца намалява сериозно". Въпреки това той смята, че е необходимо да се поддържа готовност в случай, че ситуацията в Северна Африка и Турция се измени, което да доведе до нов имигрантски поток.

През март тази година федералното правителство на Австрия постанови, че през 2016 г. няма да бъдат разглеждани повече от 37.5 хил. заявления за предоставяне на убежище. Към 31 юли вече са били приети повече от 24 хил. бежанци. Решението да бъде ограничен броя на бежанците предвижда въвеждането на извънредно положение при достигане на лимита на приетите мигранти, което се изразява в затваряне на границите и връщане на бежанци по ускорени процедури.

За да не се случи това, трябва да се обезпече охраната на външните граници на ЕС, смята австрийският канцлер. "Ако това се случи, а сделката с Турция бива изпълняване, то е възможно тази година да не превишим установения лимит", смята Керн, допълвайки, че при все това "съществуват множество непредсказуеми фактори".