Тихомир Иванов на финал, Зечири на осминафинал

Даниел Александров записа победа и загуба

Тихомир Иванов се класира за финала в скока на височина при олимпийския си дебют в леката атлетика. Той изравни личния си рекорд от 2.29 м, за да намери място сред най-добрите, които ще си оспорват медалите.

Възпитаникът на Георги Гетов направи силна квалификация и се справи с 2.17 м, 2.22 м, 2.26 м и 2.29 м от първи опит. До качване на летвата на квалификационната норма от 2.31 м не се стигна, тъй като финалът се оформи още на 2.29 м.
Българинът раздели първата позиция в квалификацията с още трима състезатели, които скочиха от раз всички височини  - големите звезди Мутаз Есса Баршим (Катар), Богдан Бондаренко (Украйна) и Дерек Друин (Канада).

Финалът в скока на височина е на 17 август в 2:30 часа българско време.

Линда Зечири пък записа втора победа и вече е на осминафиналите в бадминтона. Българката  се наложи над поставената под номер 11 Кърсти Гилмор (Великобритания) с 12:21, 21:17, 21:16 след 65 минути игра в решаващ мач за първото място в група "Д". В дебютната си среща 29-годишната софиянка победи Сабрина Жаке от Швейцария.

В турнира по борба класически стил Даниел Александров записа победа и загуба и отпадна.

Българинът стартира силно в кат. до 75 кг като победи олимпийския вицешампион, №1 на планетата и в Европа Арсен Джулфалакян (Армения) с 3:2.

На осминафиналите обаче Александров не успя срещу опитния унгарец Петер Баши, който също е световен и европейски шампион - 0:8 и туш.


А Антон Ризов завърши на 35-о място в квалификациите на 50 метра пушка от три положения. В сериите участваха 44 състезатели, като с олимпийски рекорд в дисциплината приключи руснакът Сергей Каменски - 1184 точки.

Българският състезател бе най-убедителен от положение легнал, където записа 393 точки, но се представи по-слабо в другите две позиции - на коляно 388 и прав 380. Така с общо 1161 точки Ризов се нареди 35-и.

С това Ризов приключва участието си на игрите в Рио, като той не успя да влезе във финал в нито една от трите дисциплините, в които участва. В предишните две той зае 43-о място на 10 метра пушка и 27-о на 50 метра пушка от положение легнал.