Абдуллах Бююк пребивавал в България с кодовото си име Ферхат Туналъ

Фирмата му има над 60 000 клиенти, сред тях и крупни банки

Абдуллах Бююк пребиваваше в България с кодовото си име Ферхат Туналъ, твърди 24rodopi.com, позовавайки се на свои източници.

Екстрадираният член на групировката на Гюлен FETO е собственик на една от най-големите фирми за продажба на домейни в Турция. Дружеството се казва „Фетхуллах Билишим Ширкети” (ФБС) и има над 60 хиляди клиенти, между които са крупни банки в страната.

Специалисти по сигурността в Анкара разкриват пред сайта, че фирмата на Бююк, чрез сървърите си е събирала лични данни за стотици хиляди турски граждани.

През месец септември м.г., с прокурорска заповед полицията започва да следи входа и изхода на фирмата на Абдуллах Бююк. ФБС се намира на булевард "Либадийе" в истанбулския квартал Юскюдар. Полицаите имат предварителна информация, че „финансистът на Гюлен” ще проведе събрание с бизнесмени от района за събиране на „химмет” (дарение).  Химмет е схемата, по която организацията на Гюлен събира милиони лири.

Полицаите започват да следят пететажната сграда, където всеки вторник Бююк се събира с бизнесмени и обсъждат кой колко и как ще даде „химмет” за Гюлен.

Събранието е уговорено за 21.00 часа, но когато полицаите искат да влязат в сградата, виждат, че вратата е заключена. Единият от тях чупи стъкло и отваря вратата.

Качват се в офиса на Бююк, където той и още 9-има бизнесмени провеждат събрание. Телефоните са им оставени пред вратата, за да не бъдат подслушвани.

Когато полицаите влизат в стаята, единият от бизнесмените разкъсва някаква бележка на парчета. Полицаите залепват скъсаните парчета и възстановяват бележката, където се вижда, че са написани дарените сумите и имената на дарителите.

Бююк заедно с деветте бизнесмени са отведени в полицията за разпит. При разпитите трима признават, че са се събрали да обсъдят финансовите потоци, които се вливат в организацията на Гюлен.

След разпитите Бююк и другите са освободени до делото, което трябвало да започне три дни по-късно. Точно преди делото обаче Бююк бяга в България.

Специалисти по сигурността, които пожелаха да останат анонимни, заявиха пред 24rodopi.com, че като се има предвид събирането и обработката на лични данни на стотици хиляди турски граждани от фирмата на Бююк в Турция и предаването им в информационния масив на чужда разузнавателна служба, ще е интересно да се проследи каква търговска дейност е развивал Бююк в България и кой му е помагал.

Междувременно днес „Анадолската агенция“ съобщи, че двама бегълци, заподозрени в участие в кюрдската терористична организация PKK в Турция, са предадени от българските на турските власти. Те са напуснали Турция в района на Къркларели, но били задържани от наши полицаи. Върнатите обратно в Турция бегълци са Р. И. и С. К.

Източник: 24rodopi.com