Казанлък посрещна близо 200 французи от Europ'Raid

На 14-тия ден от европейската си обиколка

В залата на стадион „Севтополис“ в петъчната вечер с „Добре дошли“ заместник – кметът на община Казанлък Михаил Михайлов приветства близо 200-те гости на Града на Розите от Europ'Raid.  Г-н Михайлов прикани гостоприемно младите участници в пътуването да се разходят из културно-историческите забележителности в Долината на розите и на тракийските царе и им пожела незабравими преживявания в Казанлък.

Бенджамин Лейдин – президент на организацията и неговият партньор Джереми Бенден заедно създават идеята. Авторите на проекта благодариха за топлото посрещане и споделиха със своите френски приятели историята на тракийските царе, живели по тези земи в древността.

По-рано през деня на своето второ гостуване в Казанлък момичетата и момчетата от цяла Франция направиха дарение за учениците от ПМГ „Никола Обрешков“ в града. В големи кашони от неголемите си коли те подариха книги и най-различни ученически помагала на своите български приятели. После разпъваха палатки за нощувка близо до стадион „Севтополис“ и разказваха на домакините от Казанлък за своята организация: специален екип от механици за поддръжката на автомобилите, специален дневник на всеки участник с информация за маршрута, забележителностите и важните телефонни номера, GPS-и, монтирани във всяка кола за проследяване по всяко време.

Френските посетители от инициативата на колела пътуваха до Казанлък от Дупница, на 14-тия ден от европейската си обиколка. Изминали вече 11 държави и 5 729 км., те продължават утре по маршрута към предстоящите 9 страни на Стария континент, първата от които е Румъния.

Пътуването на Europ'Raid започна на 30 юли, 2016 г., в събота. Младежите между 18 и 32 години, главно студенти по икономика и мениджмънт, трябва да изминат точно 10 182 км. само за 23 дни до завръщането си в родната Франция. Обиколката включва градове във Франция, Швейцария, Италия, Австрия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания, Гърция, Турция, България, Румъния, Унгария, Словакия, Полша, Чехия, Германия, Холандия, Белгия. Europ'Raid-пътешествениците ще подарят над 6 000 кг. книги в 10 училища от Босна и Херцеговина, Албания, България и Румъния.

Europ'Raid е уникална европейска инициатива, чиято цел е преоткриване на Европа и среща с нови приятели. Идеята среща все повече съмишленици сред младите на Стария континент. Само във Франция третото издание на Europ'Raid проследяват във Фейсбук близо 200 000 души.Това е първият автомобилен европейски тур, организиран от френска неправителствена организация, основана от студенти в Западна Франция.