Курсантите от ВВМУ „Випуск – 2016" получиха първо офицерско звание

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев връчи пагоните на курсантите от „Випуск 2016“ на ВВМУ, Варна


Заместник-министърът на отбраната доц. д-р Десислава Йосифова и началникът на отбраната генерал Константин Попов участваха днес, 14 август, в тържествения ритуал по присвояване на първо офицерско звание и връчване на дипломите на курсантите от „Випуск – 2016“ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“. През 2016 г. 14 курсанти завършват успешно петгодишния курс на обучение по специалността „Организация и управление на тактическите подразделения от ВМС“.

Заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова връчи диплома и първите офицерски пагони на първенеца на „Випуск – 2016“ курсант мичман Златомира Стойчева, която завършва специализация „Военноморски комуникационни и радиотехнически системи“, с общ успех „Отличен – 5.68“ и беше наградена с офицерски кортик. В обръщението си към випускниците заместник-министър Йосифова посочи, че днес съществуват нови заплахи и нарастващи рискове за сигурността, а значението на морската сигурност и на Военноморските сили все повече нараства. „Пред вас, бъдещите офицери, стои обща отговорност за охрана и защита на морската ни граница. Това носи големи отговорности и предизвикателства към вашия професионализъм и качества. Уверена съм, че ще ги посрещнете с достойнство и ще се справите успешно“, заяви още тя.Началникът на отбраната генерал Константин Попов също поздрави курсантите и връчи награди, дипломи и първи офицерски пагони на курсантите-първенци от специализации „Корабоводене за Военноморските сили“ – курсант мичман Тони Цонев и „Корабни машини и механизми за ВМС“ – курсант мичман Християн Костов.

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев връчи пагоните на курсантите от „Випуск 2016“. Дипломите си за успешно завършване, випускниците получиха от началника на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ комодор проф. д. в. н. Боян Медникаров.
По-рано същия ден по случай 137-та годишнина от създаването на Военноморските сили се проведе церемония по издигане на Военноморския флаг и флаговете за разцветяване на корабите.

На ритуалите, които се проведоха на Морска гара – Варна, присъстваха още заместник-председателят на Военния комитет на НАТО генерал-лейтенант Марк Шислер, постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев, заместник-началникът на отбраната контраадмирал Емил Ефтимов, народни представители, кметът на град Варна Иван Портних, заместник-областният управител на Варненска област Дияна Агностева, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, висши офицери от Българската армия и граждани.
Официалните гости на празника на Военноморските сили посетиха фрегатата „Дръзки“, от която наблюдаваха демонстрация на действия на военнослужещи от формированието за специални операции на ВМС и авиобаза „Чайка“. Днес, до 15:00 ч. военни кораби ще бъдат отворени за посещение от жителите и гостите на гр. Варна.