Екоминистерството и алпинистът Боян Петров организират съвместни планински походи

Походите ще са до връх Мальовица в Рила и най-високия водопад у нас - "Райското пръскало" и са част от второто издание на инициативата "Яко е да си еко"

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) започва втора част на образователно-информационната си кампания „Яко е да си еко“, този път насочена към по-големите, съобщават от пресцентъра на екоминистерството. В нея ще се включи зоологът от Националния природонаучен музей към БАН и известен алпинист Боян Петров. Заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, той ще поведе два масови похода - до връх Мальовица в Национален парк „Рила“ и до най-високия водопад в България - „Райското пръскало“ в Национален парк „Централен Балкан“.


Изкачването до връх Мальовица ще се проведе на 11 септември, като сборният пункт за желаещите да се включат е 09:00 ч. на поляната пред Централната планинска школа „Мальовица“. По маршрута до върха се тръгва в 09:30 ч.


Второто изкачване - до „Райското пръскало“, ще се състои на 2 октомври. Инициативата е в рамките на тържествата по случай 25-та годишнина от обявяването на Национален парк „Централен Балкан“. Сборният пункт ще е в 09:00 ч. в местността „Паниците“ над Калофер, като началото на изкачването към най-високият водопад в България е в 09:30 ч.


На предстоящите изкачвания са поканени всички над 6-годишна възраст, които се чувстват достатъчно подготвени за покоряване на набелязаните цели, а продължителността на преходите е между 4 и 7 часа. Желаещите да се включат в походите трябва да си приготвят удобни туристически обувки, между 20 и 40 -  литрова раница, яке за вятър и дъжд, слънчеви очила, шапка за слънце и вятър, сандвичи и достатъчно течности, предупреждават от министерството, които предстои да дадат подробна информация за маршрутите. За сигурността на участниците ще се грижат планински спасители и рейнджъри от двата национални парка.


Първата част на екокампанията „Яко е да си еко“ беше насочена към изграждане на екологично мислене и любов към „зелената“ идея сред подрастващите. Част от нея бяха шест екоспектакъла -  в Пловдив, Варна, Велико Търново, Бургас, Враца и София, в които актьорите Васил Василев-Зуека и Димитър Рачков представиха по атрактивен начин темите за отпадъците и чистотата на въздуха пред над 3200 деца от цялата страна. В хода на кампанията се състоя и „Зелена олимпиада“, в която тази година участваха рекорден брой ученици (над 7000)  и се състезаваха на екологични теми.