Патриарх Неофит ще отслужи празнична литургия в Троянския манастир на Успение Богородично

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще оглави празничната св. литургия по повод храмовия празник в Троянския манастир "Успение Богородично", съобщават от пресцентъра на Светия синод на БПЦ. На 14 август, в навечерието на празника,  при който църквата отбелязва Успението на Божията Майка, от 18:00 ч. ще бъде отслужено вечерно богослужение, по време на което ще бъде изпълнено последованието "Опело Богородично".

В празничния ден - 15 август - богослужението в съборния манастирски храм ще започне в 07:00 ч. с празнична полунощница. По време на утринното богослужение ще бъде изнесена Богородичната плащаница и с нея ще бъде извършена традиционната лития.

В 09:00 ч. празничната литургия ще възглави Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, с когото ще съслужат архиереи на БПЦ.

След богослужбата в храма, към 11:00 ч. чудотворната икона "Пресвета Богородица - Троеручица" ще бъде свалена от проскинитария и поставена в специална носилка, за да бъде извършено литийно шествие към могилата с параклиса, където е станало първото чудо прославило светата икона и където ще бъде извършен водосвет.