Търсачи на съкровища подновиха издирването на нацистки влак със злато в Полша

Свят

13-08-2016, 13:45

Снимка:

Кадър TVP

Автор:

Руслан Иванов

Всичко от Автора

Историята привлече вниманието на световните медии миналият август

Търсачи на съкровища подновиха издирването на изгубен нацистки влак със злато, който е бил заровен в Югозападна Полша, въпреки че няма научни доказателства изобщо да е съществувал, съобщава „Франс прес”.
„Влакът не е игла в купа сено. Ако е там, ще го намерим”, каза говорителят на проекта Анджей Гайк пред осведомителната агенция.
„Дори ако открием тунел, това също би било успех. Влакът може да е скрит там”, добави той.
Историята привлече вниманието на световните медии миналият август, след като двама души твърдят, че са открили с помощта на радар брониран влак на нацистите до град Валбжих.
Полякът Пьотр Копер и германецът Андреас Рихтер заявиха, че са открили няколко вагона с обща дължина 98 метра, които са заровени на 9 метра под земята. Те вярват, че във влака има предимно прототипни оръжия, макар че в местна легенда се говори за предмети на изкуството, скъпоценности и злато, откраднати от нацистите.
В района затворници при нацистите са направили мрежа от тунели и някои местни смятат, че германците са се опитали да скрият златото от приближаващата се съветска Червена армия. Но до момента няма доказателства да съществува такъв влак. Дори от престижен университет в Краков направиха изследвания през декември, които не доказаха съществуването на такъв влак.
След като претърсването започна, Копер заяви, че се надява да има отговори до седмица.
„Всичко трябва да бъде ясно до четвъртък” следващата седмица, каза той пред полската медия TVP.