Трети шанс за Бокова на 29 август

Третото предварително гласуване рамките на процедурата за избиране на на нов генерален секретар на ООН ще се проведе на 29 август в Съвета за сигурност. Това съобщи пред медиите председателят на съвета - малайзийският дипломат Рамлан бин Ибрахим, предава ТАСС.

Предният, втори поред предварителен вот за генерален секретар на световната организация се проведе при закрити врата на 5 август. Първи се нареди бившият португалски премиер Антониу Гутиериш, който до миналата година заемаше поста Върховен комисар на ООН за бежанците. Тогава той събра 11 гласа "за", 2 "против" и 2 "въздържал се".

Българската кандидатура - председателят на ЮНЕСКО Ирина Бокова, се нареди пета. В първият кръг на гласуването за генерален секретар през юли, Бокова зае третото място, като така стана най-добре представилата се представител от женски пол на избори за ген, секретан на световната организация.

Освен Гутиериш и Бокова в челната петица, излъчена от вота от 5 август влязоха и бившият външен министър на сърбия Вук Ермич, който се нареди на втори с 11 гласа "за", два "против" и два "въздържал се", външният министър на Аржентина с осем гласа "за", шест "против" и един "въздържал се". Бившият президент на Словения Данило Тюрк, наредил се на второ място при първото гласуване на 21 юли , при втория поред вот е четвърти.

За поста генерален секретар на ООН претендират общо 11 човека, сред които личат имената на бивши външни министри и държавни глави. По-рано от надпреварата се оттегли бившият външен министър на Хърватия Весна Пусич, която събра най-малък брой гласове на първия предварителен вот. Няма знаци обаче скоро да има други отказали се от надпреварата за поста, коментира председателят на Съвета за безопасност.

Съгласно съществуващите правила, кандидатът трябва да получи девет гласа "за", в това число от всичките пет постоянни членки на Съвета за сигурност - САЩ, Китай, Русия, Франция и Великобритания, за да заеме поста генерален секретар на световната организация. След това кандидатът се предлага за утвърждаване от Общото събрание на ООН.