Вътрешнополитически конфликти са най-верятната версия за взривовете в Тайланд

Не се изключва обаче версията в атаките да са замесени международни терористични групировки

Серията взривове в тайландски курорти, при които загинаха 4 души, а 35, сред които и няколко западноевропейски туристи, бяха ранени, най-вероятно са свързани с вътрешни политически противоречия в страната, но при все това не се изключва версията за атентатите да са отговорни международни екстремистки организации, съобщават тайландски медии, цитирани от ТАСС.

Тайландският вестник Nation  отбелязва, че всичките 13 взривни устройства, избухнали на територията на шестте различни провинции в страната, са направени по един и същи начин и с еднакви компоненти.

"Във всяка бомба са използвани поразяващи елементи. Подобни устройства са били използвани и преди по време на политически безпорядки, а също така и при взрива в светилището Ераван в Банкок миналата година", заявява източник от органите на реда, цитиран от изданието.

Всяка бомба е детонирана чрез мобилен телефон. Bankok Post съобщава, цитирайки полицейски източници, че SIM-картата на телефона  била закупена от Малайзия. Този факт може да значи принадлежност на нападателите към "Ислямска държава", която има немалко поддръжници в островната държава.

Властите обаче отричат терористични групировки да имат връзка с атаките. Те считат, че те са били организирани от опозиционни фракции, целящи да сринат туристическата индустрия в страната.