Треньорът на Дънекова: В шок съм от случилото се, нямам обяснение

До момента на заминаването за Рио Силвия е проверявана 6 пъти и от WADA, и 6-те проби са отрицателни

Румен Ангелов, треньорът на уличената в употреба на допинг на лекоатлетка Силвия Дънекова, изрази своето мнение по скандала в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. Ангелов е тук в България, ное водил доста разговори както със Силивя, така и с членове на българската делегация в Рио.

„До момента на заминаването за Рио Силвия е проверявана 6 пъти и от WADA, и 6-те проби са отрицателни. Никога Силвия не е приемала никакви субстанции или медикаменти, които са забранени. Нещо повече искам да кажа, в подготовката си тя на два пъти беше доста болна и не е пила дори лекарства, от страх да не попадне нещо в организма й. Лекуваше се с билки. Не мога да разбера какво е станало, аз съм далеч от Бразилия, но до заминаването й и първите й проби взети в Рио де Жанейро са отрицателни. Гарантирам, че Силвия тръгна за олимпиадата напълно чиста, и че не е употребявала никакви забранени препарати. За мен лично е шок това, което се случи. Не знам какво е станало. С нетърпение очаквам специалистите, експертите, лекарите да се приберат от олимпиадата, да получат други мнения, да обяснят за себе си какво е станало, защото това за мен е напълно необяснимо.“
На въпрос на водещата какво е обяснението му, че тази забранена субстанция не може да бъде приета с храна или по друг начин, а трябва да бъде инжектирана, Румен Ангелов отговори:

„Нищо не разбирам от тези неща, аз не съм лекар, не съм биолог. Този препарат, за който е уличена Силвия, аз не мога дори да му произнеса името му. Въобще не знам какво е станало, как стават тези неща. В разговорите си, които имах с най-различни хора от българската делегация в Бразилия и със Силвия, аз получих абсолютни уверения, тя е категорична, че нищо такова не е правила. Останалите също не могат да ми дадат отговор. Аз също търся отговор на този въпрос, за мен това е необяснимо.“

На въпрос на водещата допуска ли, че е възможно след първите допинг проби Силвия Дънекова да се е успокоила и нещо да е приемала, Ангелов отговори:

„Познавам добре Силвия и не мога дори да си помисля такова нещо. Тя самата отрича подобно нещо. С нетърпение очаквам да се приберат всички от Олимпиадата, за да разбера какво се е случило. Това момиче положи робски, невероятен труд и не заслужаваше това. Не мога да си  обясня подобно нещо."
На въпрос какво е мнението му относно коментарите на Силвия, че има заговор срещу нея, Ангелов отговори: "Не мога да коментирам нейните думи. Не бих правил подобен коментар, още повече в момент когато тече олимпиадата и там има много български състезатели и специалисти.“

Относно позицията на спортното министерство Ангелов коментира: „Аз не усетих персонално към Силвия реакция от министър Кралев. По-скоро за мен това беше нормално изказване на министър, в което показва общо мнение към допинга. И е прав. Но към Силвия аз не усетих персонална атака от него“, коментира треньорът на Дънекова Румен Ангелов.