Изключиха Силвия Дънекова от Олимпийските игри Рио 2016

Наказанието извън Игрите ще бъде взето и обявено от ИААФ, съобразно критериите и разпоредбите й за санкции в подобни случаи

Ръководството на българската олимпийска делегация в Рио бе уведомено за Решението на Международния арбитражен съд(КАС), с което се уважава искането на МОК във връзка с положителните допинг проби на състезателката по лека атлетика Силвия Дънекова, съобщават от пресцентъра на Българския олимпийски комитет.

На Силвия Дънекова се отнемат правата да участва в Олимпийските игри Рио 2016.

Спортистът се изключва от Олимпийските игри Рио 2016.

На спортиста се отнема акредитацията за Олимпийските игри Рио 2016.

Силвия Дънекова ще трябва да напусне олимпийското село, а самото наказание извън Игрите ще бъде взето и обявено от Международната федерация по лека атлетика (ИААФ), съобразно нейните критерии и разпоредби за санкции в подобни случаи.

Припомняме, че състезателката в бягането на 3 000 метра с препятствия Силвия Дънекова бе уличена в използване на забранени вещества, след като пробата, дала на 1 август, се оказа с положителен резултат. От българската делегация в Рио де Жанейро обявиха, че и резултатите от „Б“-пробата на атлетката са потвърдили употребата на забранени вещества. Дънекова е подложена на внезапен извънсъстезателен тест на 30 юли, малко сред пристигането й в олимпийското село. Два дни по-късно тя минава нова внезапна проверка с даване на кръв и урина. На 8 август Международният олимпийски комитет информира състезателката, че при изследването в нейната проба „А“ от 1 август се установява наличие на „неспецифична субстанция от групата, известна още като „пептидни хормони и хормони на растежа“.

От Министерство на младжта и спорта излязоха с позиция, в която остро осъждат поведението на състезателката. Спортното министерство уточнява, че преди пробата от 1 август атлетката е тествана от нашата Антидопингова организация преди Олимпиадата, а след пристигането си в Рио де Жанейро отново е дала проба, като резултатите от тези две проверки са отрицателни. От министерството заявиха също, че от тук нататък отговорността за субстанциите, които е приемала състезателката е лично нейна и на лекаря, с когото работи.

В позицията си Министерството на спорта съобщи още, че до 8 август на българските спортисти, които представляват страната ни на Олимпийските игри са направени 62 уринни и 5 кръвни теста от нашия Антидопингов център. От международните спортни федерации и Международния олимпийски комитет са им взети още 29 проби.

Пред БНТ Дънекова потвърди за положителния тест, като заяви, че не се чувства виновна, а неудобна.

Президентът на Българската федерация по лека атлетика - Добромир Карамаринов също коментира в петък положителната допинг проба на Дънекова.

"Важни са резултатите, а те са такива, които определят нейното наказание. По-важното за нас е, че атлетите трябва да разберат, че дори не трябва да си и помислят да прибегнат към услугите на забранените препарати. Въпрос на време е органите да ги заловят. При вземането на първата проба се е забелязало някакво съмнение, след което се е взела друга проба, която е изследвана по-подробно. След нея са се появили забранените стимуланти в организма й. Техническо е решението кога и как, тя ще се завърне у нас. Погрешно е мнението, че заради Олимпиадата се прибягва до нещо забранено. Дори мисълта за такова нещо, ти трябва да си наясно какво те очаква. Състезателите ни трябва да разберат, че няма никакъв шанс за използване на забранени препарати. Заигравки на темата и всякакви свободни информации могат само да навредят на състезателите. Трябва да са подготвени целогодишно за тези проверки", категоричен е Карамаринов.

"Никога не коментирам думи на друг човек", отговори президентът на БФЛА по повод твърдението на Силвия, че е невинна. "Пожелавам успех на българските атлети, които стартират днес. Много хора на официалната вечеря споделиха, че Олимпиадата стартира днес. Дано нещо се обърне и да имаме повече поводи за радост", сподели Карамаринов.