Служители на ГДБОП неутрализираха престъпна група за трафик на хора (видео)

Операцията е проведена на територията на Варна под надзора на Специализираната прокуратура

Неутрализирана е престъпна група, занимавала се с трафик на хора и предлагане на сексуални услуги, съобщават от пресцентърът на МВР. В специализираната полицейска операция, проведена на 10 и 11 август на територията на Варна, са задържани петима участници в групата. Акцията е осъществена под надзора на Специализираната прокуратура и в нея са участвали служители от ГДБОП, съвместно с колегите им от звената за борба с организираната престъпност във Варна и София и от ОДМВР – Варна. Извършени са действия по разследването за неутрализиране на организирана престъпна група, осъществяваща мащабна престъпна дейност, свързана с трафик на хора и предлагане на сексуални услуги чрез обещаване на облаги, престъпления по чл. 321, вр. чл. 159а и чл.155 от НК.


В хода на операцията са проверени четири адреса на територията на к.к. „Златни пясъци“ и гр. Варна, два от тях - клубове, в които се предоставят сексуални услуги, и три автомобила. Иззети са парични суми в големи размери, ценни книжа, тефтери с графици за работа на жертвите, записки и счетоводство, отразяващо заработените от жертвите суми, наркотични вещества за собствена консумация и др.


С полицейска мярка за 24 часа са задържани петима от участниците в организираната престъпна група - Е.Т./43 г./ и Т.Т./45 г./, и двамата криминално проявени и осъждани, В.К./42 г./, М.Т./33 г./  и П.И./41 г./.  С постановление от Специализираната прокуратура на Т.Т. и Е.Т.  мярката е удължена на 72 часа, а на други двама е постановена „парична гаранция“. В качеството на свидетели са разпитани 14 души, от които пред съдия от Специализиран наказателен съд – седем. Установени са и множество жертви на престъпната група.
Работа по документиране и доказване на престъпната дейност  на групата продължава.

Вижте видео за проведената акция тук.