ООН обвини България в нехуманно отношение към бежанците

Тези, които влизат в България нелегално, биват арестувани, протестира върховният комисар на ООН по правата на човека Зеид Раад ал-Хюсеин

Върховният комисар  на ООН за човешки права принц Зеид Раад ал-Хюсеин отправи обвинения към България за нехуманно отношение към нелегалните имигранти, предава "Ал Джазира".  Според Ал-Хюсеин „особено обезпокоително е, че публични и влиятелни личности открито подкрепят нелегалните въоръжени групи, които открито преследват мигрантите в граничните райони на България с Турция“, визирайки самоорганизираните антиимигрантски отряди по българо-турската граница. Българската политика „предизвиква сериозна загриженост относно спазването на международното право“, заявява още той. Според ръководителят на ООН по човешки права голям проблем е това, че всеки, влязъл нелегално в страната ни, бива арестуван.

“Това , което е най-лошо е, че срещу тях може да бъдат повдигнати обвинения и да бъдат задържани в продължение на година и повече. Ако се опитат да напуснат страната това е криминализирано, въпреки факта, че се позволява на всеки да направи това на основание на международното право - да напусне страната, включително и родината си“, коментира Ал-Хюсеин.

Твърденията на върховния представител на ООН бяха оборени от говорителя на Министерството на външните работи, който заяви пред агенция "Ройтерс", че думите на Ал-Хюсеин не отговарят на "обективната ситуация по въпроса за търсещите убежище у нас".

„Чужденците, които търсят международна закрила, може временно да бъдат настанени във възможно най-кратки срокове в приемните центрове, където трябва да се провери или установи тяхната самоличност или когато е необходимо да се защити националната сигурност и общественият ред“, пък се казва в съобщение на Държавната агениция за бежанците. От агенцията уточняват, че чужденците не се настаняват принудително в приемните центрове, които са четири на брой и са със свободен режим. От ДАП отричат да има случаи за нарушаване на човешките права.