Пътят към Токио 2020 за индивидуалните гимнастички минава през България

Отново ще бъдем домакини на Световна купа по художествена гимнастика

България отново ще бъде домакин на Световна купа по художествена гимнастика, съобщава родната федерация по художествена гимнастика. От новия олимпийски цикъл Международната федерация по гимнастика (FIG) сменя формата на световните купи. От осем състезания годишно четири ще бъдат от високата категория "World Cup", а останалите четири ще бъдат само “World Challenge Cup“.

Съгласно новия регламент на МФГ (FIG) кандидатурите за домакинство на състезания от серията "World Cup" се подават за следващите четири поредни години (2017 – 2020). Уникалното е, че за първи път 4-те състезания през 2020 г. от категория "World Cup" ще бъдат и квалификации за Олимпиадата в Токио за индивидуалното. Никога преди това състезания от сериите за Световна купа не са били квалификации за Олимпийски игри.

България с гордост и самочувствие се кандидатира за домакинство на състезания от серията "World Cup" и влезе в оспорвана надпревара с още 7 страни (Италия, Узбекистан, Испания, Азербайджан, Русия, Китай, Беларус).

Година след като МФГ ни присъди домакинството на СП ‘2018 и по-малко от месец след като спечелихме домакинството на единия от единствените два международни съдийски курса по художествена гимнастика на английски език за Европа, България отново бе отличена с домакинството и на една от четирите Световните купи 2017 – 2020 г.

Останалите домакини ще бъдат Италия (Песаро), Узбекистан (Ташкент) и Азербайджан (Баку). Международната федерация по гимнастика в лицето на Президентската комисия оцени високо организационните качества на нашата федерация и отличната организация на всички предишни издания на световната купа в София. Един от акцентите при определяне тежестта на кандидатурите бе и традиционният голям брой на нашата всеотдайна публика, която не само боготвореше нашите момичета, но и посрещаше с ентусиазъм и възторжено приветстваше гимнастичките от световния елит.