Митата Якимов на 75 години

Футболният магьосник на ЦСКА и България е признат по цял свят

На 12 август Димитър Якимов навърши 75 години. Митата е футболен символ на ЦСКА и   България още от края на 50-те  и началото на 60-те години.

През 1959 година крехкият 18 годишен футболист показва своята гениалност в Перник срещу отбраната на ФРГ в мач от европейското юношеско първенство.  Митата минава на парад през цялата германска отбрана и вдига зрителите на крака,  като отбелязва легендарен гол.  В последствие България печели европейското първенство за юноши.

На 16 декември 1961 година на стадион „Сан Сиро“ в Милано България играе трети мач бараж с Франция за класиране на световното първенство в Чили. Единственият гол в мача отбелязва 20-годишният Димитър Якимов и така нашите национали отиват за първи път на Мондиал.

В последствие Митата прави чудеса на футболния терен с екипа на ЦСКА и националната фланелка. На световното първенство в Англия през 1966 година Митата прави за смях на разстояние една носна кърпичка, не кой да е,  а самият Мане Гаринча,  който пада на земята от финтовете на Геният от Коньовица.

През сезон 1968/ 1969 в последния кръг на шампионата ЦСКА играе мач с Ботев (Пд). Голмайсторът Петър Жеков има нужда от четири гола за да стане едноличен носител на „Златната обувка“ на „Франс Футбол“  пред  Сидерис от Олимпиакос,  който има 35.  Жеков успява да отбележи четири попадения и взима отличието с 36 гола.За статистиката ЦСКА побеждава Ботев (Пд) с 4:2.

Голяма заслуга през цялото първенство за тези отбелязани попадения има Митата Якимов, който преодолява със своите финтове съперникови играчи и доставя топката на футболния снайперист Петър Жеков. Един от головете в последния кръг срещу Ботев (Пд) на Жеков става след като Митата е преминал цялата защита на „канарчетата“ и с крак върху топката, чака на голлинията Жеката,  който бележи поредното попадение. През следващия сезон 1969/1970 Митата отново е обичайният голов асистент на Жеката,  който става пак голмайстор на България.  Този път „само“ с 31 гола.

През сезон 1970/1971 година самият Якимов решава да докаже, че може не само да бъде магьосник в средата на терена, а и изкусен голмайстор. Митата се амбицира да бележи и завършва като голмайстор на първенството с 26 попадения.

Любопитно е,че през следващите два сезона 1971/1972 и 1972/1973 отново Бате Петьо става голмайстор на България. Голмайсторът от ЦСКА вкарва през тези два сезона съответно 27 и 29 гола.

И до ден днешен Якимов е тачен и обичан от поколения българи. През годините за двама футболисти на „армейците“ се говори,че имат прилики с Якимов. И без да стигат неговите легендарни футболни способности успяват да доставят удоволствие на „армейската“ публика с играта си и да напомнят донякъде за любимеца Мипата Якимов. Това са Пламен Марков и Методи Деянов.

На  „Армията“ Митата има своята звезда в Алеята на славата от най-изтъкнати футболисти на ЦСКА.

Честит Рожден Ден Мита. Бъди жив и здрав. И ти благодарим за всички прекрасни мигове сътворени от теб на терена,  на които си ни  направил съпричастен,  и се говори и до ден днешен за тях !