Попова: Нямаше законово основание Бююк да получи убежище

Молбата на бизнесмена е обстойно проучвана в продължение на няколко месеца

Молбата за убежище на турския гражданин Абдулах Бююк, който в сряда беше предаден на турските власти, е отказана поради това, че не са събрани данни, че той има основание по закон да получи този тип закрила. Това заяви днес пред БТВ вицепрезидентът Мргарита Попова.

Молбата на Бююк е бил обстойно проучвана в продължение на няколко месеца, допълни още Попова, в чиито права като вицепрезидент влиза предоставянето на политическо убежище.

 „Аз съм следвала закона без обвързаност с каквато и да е друга конюнктура. Оттам насетне властите са действали така, както са намерили за добре според закона или според установени практики, за което аз не мога да добавя нищо, защото не е в моята компетентност и не е коректно", пояснява вицепрезидентът.
 
"В молбата се претендира за политически преследвания, затова че може да е неудобен в собствената си родина, но с политически мотиви по-скоро се иска друг тип закрила. Обстановката е много сложна, тежка и е трудна за преценка. За нас като държава и като общество е може би най-трудна, защото става дума за междусъседски отношения и става дума за ситуация, която изисква познаване в детайли, много информация, не само обмяна на информация, но и добро разчитане на тази информация, добра оценка и преценка, затова трябва да сме много внимателни", заяви още Попова.

Според Попова подобни казуси трябва да бъдат разглеждани по буквата на закона. "Когато хората търсят някакъв вид закрила, нещата да бъдат оглеждани спокойно и внимателно", смята вицепрезидентът.