Бивш футболист на Интер и Галатасарай със заповед за арест в Турция във връзка с преврата

Турската прокуратура издаде заповед за арест на бившият футболист на Интер, Глатасарай и турския национален отбор Хакан Шукур, съобщава "Франс Прес". Бившата звезда на турския футбол е обвинен по подозрения за съпричастност към движението на ислямския проповедник Фехтуллах Гюлен, който Анкара счита за главната действаща фигура зад неуспешния опит за държавен преврат от средата на миналия месец.

Шукур е обвиняем в участие във въоръжена терористична група. Подобни са обвиненията и към бащата на футболиста Сермет Шукур.

Футболистът, който никога не е крил симпатиите си към течението на Фехтуллах Гюлен, емигрира в Съединените щати през 2015 г., след като срещу него бе заведено дело за оскърбление на държавния глава Реджеп Ердоган.

Шокур постави край на футболната си кариера през 2008 г. Той е най-добрият голмайстор в историята на турския шампионат с 249 гола и на националния отбор с 51 попадения. През годините в играл за турските "Бурсаспор", "Галатасарай", италианските "Торино", "Интер", "Парма" и английския "Блекбърн". Бронзов медалист от световното първенство в Япония и Южна Корея през 2002 г с отбора на Турция.