Борисов: "Белене" трябва да се строи, иначе ще имаме реактори в музея

По думите му най-оптималният вариант е реализацията на проекта да е плод на частна инициатива

Наложително е втората атомна централа в Белене да бъде построена, заяви днес в интервю за "Нова" министър-председателят Бойко Борисов. Според него инициативата за построяването на "Белене" трябва да е частна, с различни варианти за държавно участие.

"Белене" трябва да се строи, тя вече не е хипотеза. В противен случай ще имаме много скъпи реактори в някой музей", заяви премиерът. По думите му, ако централата не бъде изградена, поръчаните реактори трябва да отидат в "Музея на социалистическото изкуство на Вежди Рашидов", пошегува се той.

По думите на Борисов най-оптималният вариант е реализацията на проекта да е плод на частна инициатива. "Ако проектът "Белене" е жизнен, през Агенцията за приватизация ще се намерят частници, които да го купят и с държавна помощ - да го построят. Няма друго решение. Ако от БСП са искали да правят нещо по темата, да са я построили по времето на техния мандат, по времето на управлението на Орешарски да бяха махнали мораториума", заяви Борисов.

"Плюс 1.2 млрд. и дотук имаме близо 3 млрд. похарчени пари. Като платим дължимите 557 млн., ще имаме два реактора. Едни казват, че са рентабилни. Държавата и сега няма 20% от брутния вътрешен продукт да заделя за строежа. Да го направим частен проект, през Агенция за приватизация с различни варианти колко да е дялът на държавата",  смята министър-председателят.

Няма сеизмологична опасност за евентуална централа в района на гр. Белене, който според някои е земетръсна зона, се разбра още от думите на Борисов. Според премиера, който се е консултирал със специалисти, подложката на реактора, която е 10 метра, гарантира на 100%, че това не би било проблем.