Тръгват новите търгове за концесии на плажове

Животът

12-08-2016, 10:04

Снимка:

Албена

Автор:

DobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Кои са най-евтините и кои най-скъпите плажове в България?

За градове до 10 хил. жители стойността за чадър да е 2 лв.

Новите търгове за концесии на плажове ще тръгнат през септември. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова във Варна, цитирана от БНР. По думите й за 10 плажа е започнала предварителната подготовка, предстои това да стане за още 40. Министърът посочи,че до края на август ще се срещне с концесионерите на плажовете и с представителите на туристическия бранш по Северното и Южното Черноморие, за да получи техните предложения относно новата методика за минималното концесионно възнаграждение.
Правителството одобри новата методика за определяне на минималното концесионно възнаграждение и критерии за избор на стопанин на ивиците, в които задължително се предвижда 40% тежест за минимална цена за чадър и шезлонг. Освен това са приети и базови цени за плажните принадлежности в зависимост от мястото, където се намира плажът. За градове до 10 хил. жители стойността е 2 лв., 3 лв. за  чадър и шезлонг в населени места с над 10 000 жители и 4 лв. в национални курорти по Черноморието.
Концесионерите на плажовете ще могат да предлагат и допълнителни услуги, а най-късно през януари следващата година ще бъдат стартирани всички процедури в тази сфера.